BiHPolitika

Mostarski apsurdistan: Mogu “vatreni”, ne može Bajram

Utakmica Svjetskog prvenstva u fudbalu između Hrvatske i Rusije u Mostaru će večeras biti praćena organizovano, u zapadnom dijelu grada.

Javno gledanje utakmice organizirao je Grad Mostar, na čijem je čelu OHR-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić. Za sigurnost će brinuti policija, dok će sve pratiti i potpuna obustava saobraćaja u pojedinim ulicama.

“Zbog važnosti utakmice i njenoga značaja, grad je odlučio organizirati javno gledanje i navijanje. Navijači će na otvorenom gradskom prostoru moći uživati u igri Vatrenih te ih bodriti za prolazak u polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Navijači se pozivaju na mirno navijanje, bez izgreda, bez pokušaja pravljenja bilo koje materijalne štete, jer će policijske patrole nadgledati prostor rezerviran za navijanje”, naveli su iz gradske uprave Mostara.

S druge strane, primjera radi, Grad Mostar nije prije 20-ak dana prepoznao važnost ramazanskog bajrama mostarskim Bošnjacima. Tako je Ljubo Bešlić polovinom juna odbio zahtjev Medžlisa Islamske zajednice Mostar za klanjanje bajram-namaza na lokalitetu Lakišića harema.

U odgovoru iz PU, obrazloženo je da je potrebna saglasnost gradonačelnika za javno okupljanje, pozivajući se na Odluku o određivanju lokacije za organizirano okupljanje građana Grada Mostara. Naime, tom Odlukom kao mjesto okupljanja građana određeni su stadion i prostor u Sjevernom logoru.

No kada su u pitanju “vatreni“, onda lokacije nisu važne. Bešlić je simpatizerima reprezentacije Hrvatske obezbijedio mjesto u centru grada.

Sve navedeno je samo nastavak mostarskog apsurdistana.

Isto je bilo i kada je grupa Mostaraca najavila proteste protiv Thompsonovog koncerta podrške haškim osuđenicima. Grad je protest tada zabranio, ali nije zabranio protestno okupljanje zbog presude zločinačkoj “šestorci“ u Hagu. Tada se okupljenima pridružio i sam Bešlić.

Na koncu, gradonačelniku Bešliću ni na kraj pameti nije bilo da organizuje gledanje utakmica Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu prije četiri godine. On je i tada bio na čelu grada  kao i prethodnih 14 godina, od čega već punih šest godina ne voljom građana nego OHR-a.

Na sve ovo, tradicionalno, šute predstavnici lokalne SDA koji sa HDZ-om dijele vlast u gradu i kantonu. Baš kao opozicija koja je godinama saučesnik u mostarskim apsurdima.

Na kraju, želimo uspjeh hrvatskoj reprezentaciji sa nadom da će biti proslavljen pjesmom, a ne pucnjavom.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close