Moratorijum na kredite do 30. juna 2015. godine

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izjavio je da je Stalni komitet za finansijsku stabilnost BiH pozvao banke na jaču kreditnu aktivnost i da, nakon godina dobrih rezultata, pokažu solidarnost sa klijentima i izađu im u susret da obnove svoju imovinu koja je uništena u poplavama i klizištima.
Kozarić je rekao novinarima, nakon sjednice Stalnog komiteta, da je činjenica da banke imaju više od dvije milijarde KM likvidnih sredstava preko računa obaveznih rezervi.
On smatra da je i bankama u interesu da klijente zadrže kreditno sposobnim.
„Zaključak je da, čim od banaka dobijemo podatke za prvih šest mjeseci, zajedno sa agencijama za bankarstvo uradimo nove testove na stres i vidimo potencijalni sistemski rizik, iako se nadamo da će finansijski sektor ostati u kapacitetu i da će biti u mogućnosti da pomogne u ovoj situaciji“, naglasio je Kozarić.
Prema njegovim riječima, agencije za bankarstvo zajednički su predložile moguće mjere za pomoć građanima pogođenim poplavama, koje bi trebalo da stupn na snagu do kraja mjeseca.
On je naveo da je jedna od mjera moratorijum ili reprogram kredita pravnim i fizičkim licima koji bi trajao do 30. juna 2015. godine.
„Tokom moratorijuma ili reprograma banke ne mogu naplaćivati naknade za obavljene usluge niti ugovarati kamatnu stopu veću od definisane postojećim ugovorom. To bi trebalo da važi od 15. maja ove godine“, rekao je Kozarić.
Prema njegovim riječima, obračunata kamata u vrijeme moratorijuma evidentira se u vanbilansu i nakon njegovog isteka pripisuje se glavnici.
„Ovo se odnosi na sva fizička i pravna lica pogođena elementarnim nepogodama, koja za to moraju da obezbijede odgovarajuću dokumentaciju. Svi pogođeni polavama moraće da dokumentuju svoju štetu i dogovore se sa bankom o modalitetu reprograma“, pojasnio je Kozarić.
On je naveo da je procjena da je 20 odsto kreditnog portfolija na ugroženim područjima.
Kozarić je rekao da prvi preliminrani pokazatelji, sa kojima je izašao i MMF, predviđaju da će BDP biti oko 0,5 odsto na godišnjem nivou i to ukoliko odgovor na krizu izazvanu poplavama bude adekvatan i organizovan pristup obnovi.
„Kapitalizacija koja je bila 17 odsto biće upitna za jedan broj banaka. Probleme sa kapitalom mogle bi da imaju četiri banke, što znači da će banke majke morati da vode računa o svojim ispostavama u BiH i pomoći im da ostanu dobro kapitalizovane“, naglasio je Kozarić.
Prema njegovim riječima, nekvalitetni krediti koji su na nivou od 15 odsto, i to 18 odsto korporativni sektor i 10 odsto kad je riječ o građanima, moglo bi da porastu do nivoa od 20 odsto, što znači da mnogi, pogođeni poplavama, neće biti u mogućnosti da servisiraju svoje obaveze.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close