Kultura

Moratorij na odnose sa SPC-om?

Bivši reis Cerić obratio se reisu Kavazoviću: Pozivam Husejn ef. Kavazovića da…

Poštovani Hadži Reis-efendija KAVAZOVIĆU,

Koristim se mojim pravom i obavezom iz kontinuiteta misije koju s Vama dijelim u vremenu rata i mira kao prethodni nositelj časne dužnosti reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, da Vas pozivem da ozbiljno razmotrite podizanje moratorija na odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom sve dok ta Crkva jasno i nedvosmisleno ne osudi četničko-fašističko orgijanje, prvo, u Srebrenici na srpski badnji dan/noć, a sada evo i u Višegradu na dan srpsko-crkveno-političke posjete Kosovu. Cijeli svijet zna osim SPC-a da je Višegrad – bosanski grad gdje je počinjen jedan od najužasnijih oblika zličina nad Bošnjacima/Bosancima.

Moratorij na odnose sa SPC-om treba da važi sve dok SPC ne prestane blagosiljati najavu novog genocida nad Bošnjacima, najavu koja je kristalno jasno pokazana, kao što je bila pokazana i u “Crystal night” (“Kristalnoj noći” ili “Noći polomljenog stakla”) da je Jevrejima bio najavljen Holokaust.

Nema više bosanskog stakla u Višegradu, ali imaju srca žrtava srpskog genocida u Bosni, srca koja srpsko-četničko-fašističke horde lome svaki puta kad se pojave sa svojim bradama, šubarama i mantijama da najave novi genocid nad Bošnjacima. Možda nisu svi, ali ima slobodnih i hrabrih ljudi među Bošnjacima/Bosancima koji smiju jasno i glasno dignuti svoj glas protiv srpsko-četničkog fašizma u Srebrenici i Višegradu. Ali, ne znam koliko će ih još dugo biti slobodnih i hrabrih ako se ovako nastavli, ali znam da, ako se Bošnjaci/Bosanci ne probude i ne pokrenu s uspavanog mjesta, nije isključeno da će te iste srpsko-četničko-fašističke horde, koje su danas u Višegradu, sutra doći u Sarajevo u Predsjedništvo kod Milorada Dodika.

Ako je po državno-službenoj dužnosti, onda bi i bez našeg poziva Predsjednišvo bosanske države, nakon srpsko-četničko-fašističkog orgijanja u Višegradu, hitno sazovalo sastanag Vijeća za bosansku nacionalnu sigurnost, odnosno opasnost za sve bosanske građane, koji Bosnu doživljavaju kao svoju jedinu domovinu i bosansku državu kao svoju jedinu državu.

No, budući su Bošnjaci/Bosanci, kao i dosada, diskriminirani na način da za njih još uvijek važi embargo na samoodbranu dok se Srbija (i Hrvatska) naouružava do zuba i poziva svoje građane na vojnu obuku da se brani – ali, ne znamo od koga – onda naš poziv upućujemo članovima Predsjedništa bosanske države Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću (“kojeg su Bošnjaci izabrali”?) ili Bakiru Izetbegoviću, ili svetrojici ili nijednom od njih.

Ne znam ni sam, ali vjerujem da mora biti neko i negdje u Bošnjaka, koji je dovoljno svjestan i odgovoran da shvati da srpsko-četničko-fašističke crna ruka, crna brada, crna slika i crna poruka iz Srebrenice na pravoslavni badnji dan/noć, kao i današnja poruka iz Višegrada na srpsko-kosovsko-mitološki dan nisu ni slučajne, ni besopasne, ni naivne, ni nevine.

Zbog toga, Bošnjaci/Bosanci se moraju hitno s time suočoiti, upoznati i organizirano reagirati na načina da se moraju hitno okupiti u vidu vijeća za nacionalnu sigurnost, odnosno opasnost od novog genocida. Kao narod, koji je preživio genocid, ne smijemo se prepuštati slučaju i očekivati da će oni imati milosti prema nama zato što im nsimo ništa ni krivi ni dužni. Nismo bili ni 1992-1995. god., ali oni su nas progonili, ubijali, klali, silovali i u konclogore smiještali kao nevinu janjan. To evo rade i danas dok se neki od nas isčuđavaju, govoreći kao i nekad: – Zar je to moguće? Jest moguće, kao što je moguće i da kupuju neke “naše” jeftine duše da lažno svjedoće u korist džellata, koji su počinili zločin genocida nad našim narodom.

Još jednom: – Pozivam Husejn ef. Kavazovića, reisu-l-ulemu i vrhovnog muftiju u Bošnjaka-muslimana, da podigne moratorij na odnose sa Srpskom crkvom sve dok Crkva ne osudi i ne zaustavi srpsko-četniško-fašističko orgijanje po Bosni, orgijanje koje sluti na novi genocid nad Bošnjacima/Bosancima. Oni samo to razumiju – da im se pokaže prezir njihovog bezobraznog djela.

Također, pozivam još jednom muftiju tuzlanskog Fadila ef. Fazlovića da ustanovi džumu-namaz petkom na Musalli Memorijalnog centra u Potočarima.

Još jednom: – Pozivam najodgovornije u politici i državi u Bošnjaka/Bosanaca da sazavu hitni sastanak za nacionalnu sigurnost Bošnjaka/Bosanaca zbog opasnosti od širenja srpsko-četničko-fašističke opasnosti po život, vjeru, slobodu, imetak i čast bosanskih građana, koji pamte srpski genocid iz 1992-1995. god., genocid kojeg su utvrdili i pravoslnažno osudili međunarodni sudovi u Hagu.

Na sastanku za nacionalnu sigurnost Bošnjaci/Bosanci treba da razmotre i dogovore jedinstven stav o samoodbrani od mogućeg novog srpskog genocida, koji se može naslutiti iz crnih slika i poruka Ravnogorskog četničkog pokreta, koji je održan u Višegradu, piše u pismu koje je potpisao Reisu-l-ulema (1993 – 2012) dr. Mjustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.

Autor: Dr. Mustafa Cerić za bosnjaci.net

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close