M plusOglasiVisoko

Monodrama Josipa Pejakovića „Bh stend-drp tragedy“ uz Dan državnosti BiH

U okviru obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Općinske načelnice mr. sci. Amre Babić, građani općine Visoko će imati priliku pogledati predstavu „Bh stend-drp tragedy“.

Radi se o Monodrami prvaka drame Narodnog pozorišta u Sarajevu i jednog od najvećih bh. glumaca Josipa Pejakovića.

Monodrama govori o našoj svakodnevici, o aktualnoj društveno-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ali za razliku od prethodnih predstava u kojima je Pejaković glumio razne likove, u ovoj monodrami govori o sebi.

I ovo njegovo djelo, kao i sva prethodna, nastalo je iz njegove ljubavi prema Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, “Bh stend-drp tragedy” je premijeru imala 8. jula u galeriji BKC-a u Sarajevu, u okviru Festivala Baščaršijske noći, a od tada je izvedena u mnogim bh. gradovima.

Prepune dvorane širom Bosne i Hercegovine u proteklom periodu svjedočile su maestralnim izvedbama monodrame “Bh stend-drp tragedy”, a njen autor je izjavio:

“Glavna tema unutar komada je poniranje u historiju iz mog života, mog odrastanja u rodnom Travniku, a onda pronalazim ljude koji su imali nekog utjecaja na mene, što u životu, što u karijeri kao glumca. To je prije svih – pjesnik Ilhamija koji je zbog pjesme ‘Čudan zeman nastade…’ bio zadavljen na travničkoj kuli. U fokusu monodrame je aktuelna društveno-politička situacija u Bosni i Hercegovini“, riječi su Josipa Pejakovića.

Predstava će biti izvedena u subotu 25. novembra sa početkom u 19 sati u KC – u Altindağ – Visoko. Ulaz je slobodan.

 

Press Općine Visoko

 

Josip Pejakovic Plakata Web

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close