-TopSLIDEBiHPolitika

„Molitva za domovinu“ na Bobovcu

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić i nadbiskup koadjutor Vrhbosanske nadbiskupije i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, mons. dr. Tomo Vukšić danas su predvodili katolike pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na sedamnaestom vojnom molitvenom pohodu „Molitva za domovinu“ na Bobovcu.

Vjernici iz okolnih i udaljenih župa hodočastili su na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, u povodu dana smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić. Misno slavlje na Bobovcu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić u zajedništvu sa mons. Tomom Vukšićem.

Pored katolika pripadnika MO i OSBiH te policijskih i sigurnosnih službi na svim entitetskim i državnim nivoima, euharistijskom slavlju prisustvovali su i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, izaslanica iz Doma naroda PSBiH Marina Pendeš, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara te ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić. Na hodočašću je sudjelovala i delegacija Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske.

Molitveni pohod na Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobar 1478. godine, u cilju ujedinjenja u molitvi za lične potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive.

Ovogodišnji pohod bio je devetnaesti molitveni dan za domovinu Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i sedamnaesto vojno hodočašće na Bobovac. 

(NAP)   

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close