-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Mogu li Palmer i Eichhorst pogurati političare u BiH

U dva dana na desetine sastanaka Palmera i Eichhorst sa domaćim političarima, odnosno svim relevantnim predstavnicima vlasti i opozicije opet su oškrinula vrata ka izmjenama Izborbnog zakona BiH. Ipak, da li će sve ostati na lijepim riječima

Visoki zvaničnici SAD-a i Evropske unije Matthew Palmer i Angelina Eichhorst održali su danas odvojene susrete sa svim članovima Predsjedništva BiH.

Nakon razgovora sa članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džeferovićem, susreli su se i sa predsjedavajućim Miloradom Dodikom.

Nakon pojedinačnih razgovora počeo je zajednički susret sa sva tri člana Predsjedništva BiH.

Sastancima prisustvuju američki ambasador u BiH Eric Nelson i šef Delegacije EU Johann Sattler.

Direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst je nakon sastanka koji su zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthew Palmer i ona imali s članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, izjavila novinarima da je ohrabrena porukama koje su čuli.

Po njenim riječima, razgovarali su o suštinskim pitanjima, možda ne na nivou tehničkih detalja, ali svakako su se dotakli važnih pitanja, „razumijevajući da smo generalno u svom poslu naviknuti na političke razlike i različite političke stavove“.

– Ovom prilikom razgovarali smo o pitanjima koja su suštinska i zaista mogu promijeniti živote građana u BiH. Naša današnja posjeta je pokazatelj snažne posvećenosti EU i SAD Bosni i Hercegovini, njenom napretku, iskoracima na evropskim putu ka punopravnom članstvu u EU, odnosno generalnom integrisanju cijelog regiona, ovog dijela jugoistočne Evrope – navela je Eichhorst.

To je, dodala je, nešto na  čemu ćemo zajednički raditi kroz reforme.

– Reforme su možda riječ koju ste toliko puta imali priliku do sada čuti. Sada je konačno vrijeme da to više ne bude jedna puka fraza već da je pretočimo i u konkretne aktivnosti – kazala je Eichhorst.

Dodala je da 2021. godina predstavlja istinsku priliku za važne iskorake i napredak kada je riječ o ustavnim reformama i reformama izbornog zakonodavstva koje bi trebale biti u skladu sa mišljenjem Evropske komisije i evropskim standardima.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthew Palmer je, nakon sastanka s članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH, danas u Sarajevu izjavio novinarima da predstavnici ove radne grupe imaju i zadatak i obavezu, kao i predstavnici svih stranaka koji su članovi ove grupe, da rade na unapređenju izbornog zakonodavstva, da pojačaju njegovu nepristrasnost, transparentnost i da pojačaju povjerenje svih građana u izborni proces.

– To je ono što se nadamo da će postići kroz svoj rad – kazao je Palmer, dodajući da je 2021. godina, godina da se provedu sve ove promjene.

Po njegovim riječima, neophodno je provesti i ograničene ustavne reforme koje bi omogućile i provedbu svih relevantnih presuda kako Evropskog suda za ljudska prava tako i presuda Ustavnog suda BiH, a isto tako omogućila i neka tehnička unapređenja samog izbornog procesa.

Predsjedavajuća Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Alma Čolo izjavila kako misli da su građani BiH umorni čekajući na implementaciju obaveza BiH prema Vijeću Evrope.

– Ovoliko godina čekaju da uklonimo diskriminaciju iz Ustava i izbornog sistema BiH i svima onima koji nisu samo Bošnjaci, Srbi i Hrvati da imaju pravo da mogu biti kandidati na izborima. To je međunarodna obaveza BiH i to moramo prvo uraditi – smatra Čolo.

Po njenim riječima, prvo je pet presuda Suda iz Strazbura, ostalo je sve predmet dogovora.

Kada je u pitanju asimetričan izbor u Predsjedništvu BiH, kazala je da kao neko ko dolazi iz SDA i kao pravnik smatra da u jednom organu ne možete imati asimetričan izbor članova Predsjedništva.

– Jednog da birate direktno iz RS-a, time je njegov legalitet i legitimitet jači. A dvojicu da birate indirektno, da li u Parlamentu Federacije ili u parlamentu države BiH. To po nama nije prihvatljivo. Moramo tražiti neko drugo rješenje – navela je Čolo.

Zamjenik predsjedavajuće Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Sredoje Nović je izjavio da je izmjena izbornog zakona pitanje o kojem treba razgovarati.  

Po njegovim riječima, Republici Srpskoj sigurno ne smeta ni asimetričan, dakle ni neposredni, ni posredni izbor člana Predsjedništva BiH.

– Ni jednog razloga ne vidim šta je tu problem. Dovoljno je samo reći da se bira jedan član Predsjedništva iz Republike Srpske i ko to danas može da kaže da to nije demokratija – kazao je Nović.

Zamjenik predsjedavajuće Interesorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva BiH Bariša Čolak je rekao nakon sastanka da je ohrabren, te da stavovi i SAD-a i EU idu u istom smjeru.

– Zajednički stav je da nas potaknu, da ubrzaju ove razgovore, da dođemo što je moguće prije do rješenja u Izbornom zakonu BiH, ograničeno i u samom Ustavu. Mi smo čuli to da je najbitnije otkloniti sve one diskriminacije koje jesu utvrđene presudama Evropskog suda za ljudska prava, ali jednako tako i Ustavnog suda BiH – naveo je Čolak.

Inače, dan prije održan je niz odvojenih sastanaka Eichhorst i Palmera sa političkim liderima u BiH gdje se nije govorilo o konkrentim stvarima već samo o nadama i spremnosti za promjenama na bolje, odnosno reformama u oblasti Izbornog zakona.

Ispred opozicije iz Republike Srpske u rezidenciji američkog ambasadora u BiH juče su bili Branislav Borenović (PDP) i Mirko Šarović (SDS) gdje su iznijeli svoja mišljenja o izmjenama Izbornog zakona BiH.
Govoreći o razgovorima o izboru članova Predsjedništva BiH, Branislav Borenović, predsjednik PDP-a je podcrtao je da je za njega i Mirka Šarovića (SDS) prihvatljiv asimetričan model.

Po tom modelu, kako je objasnio, na direktan način birao bi se član Predsjedništva iz RS-a, a na indirektan način – kroz Parlament FBiH ili Parlament BiH – druga druga dva člana.

“Nema konkretnog prijedloga i u zabludi smo ako mislimo da će vladajuća koalicija donijeti odgovarajuće rješenje. Mjeseci prolaze, godine prolaze, zavaravaju, lažu, petljaju, traže samo jednu stvar, a to je da što prije prođe ova neizborna godina i da onda imaju ključni izgovor – da je nemoguće mijenjati izborno zakonodavstvo u 2020., izbornoj godini. To se dešavalo do sada već pet-šest puta i to je ključni cilj i SNSD-a i HDZ-a i SDA. Juli je mjesec, da se dođe do septembra, malo svađe i tenzija, novembar, decembar, praznici… i dođemo u januar i kažemo ‘Izborna je godina, nema izmjena Izborg zakona’. To će tako biti, svjedoci smo kako se radi u Interresornoj radnoj grupi za izmjene izbornog zakonodavstva i to je potpuno jasno. Vi morate da živite od toga da li će na sjednicu doći članovi SNSD-a, HDZ-a I SDA da bi imali kvorum. Zato smo imali nekoliko potrošenih sjednica i ušli u neku vrstu vremenskog cajtnoza, što je očogledno cilj vladajuće koalicije”, rekao je Borenović.

Izetbegović, koji se juče sastao sa Palmer i Eichhorst lopticu je prebacio na opoziciju u FBiH. 

“Mislim da je ključni sastanak koji će imati predstavnici međunarodne zajednice sa predstavnicima opozicionih stranaka, i da će on usmjeriti dalje stvari, kada je u pitanju Dom naroda Federacije i kada su uz pitanju izbor članova Predsjedništva itd”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da “ono za šta oni budu spremni, sasvim sigurno će biti spremna i SDA” da ide u tome smjeru.

“Potrebna nam je kooperativnost, jedan dobar duh, jedna dobra namjera od svih drugih stranaka koje čine parlamentarnu većinu”, rekao je lider SDA.

I Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković su obrazložili svoje stavove o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

“U ovom trenutku priča je oko indirektnog ili direktnog izbora članova Predsjedništva i da li će možda biti asimetrija. Mi u SDP-u smo spremni da govorimo o oba rješenje, i o direktnom i indirektnom, ali ne prihvatamo asimetrična rješenja. Naravno da je bilo kolega koji su imali i drugačiji stav”, naveo je Nikšić.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je ocijenio da se na dobrom putu da se konačno postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Ovo je izjavio nakon današnjeg susreta sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom, izvršnom direktoricom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

“Izuzetno produktivni i pozitivni pregovori. Vrlo smo jasno prepoznali put u kojem možemo u vrlo relativno kratkom periodu doći do rješenja za Izborni zakon”, poručio je Čović.

Buka

foto: avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close