Mogherini okuplja čelnike Balkana zbog sve veće izbjegličke krize

Konferenciji će prisustvovati ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Turske, Libanona i Jordana, a pozvani su ministri iz zemlja zapadnog Balkana,među kojima i oni iz BiH.

Zbog izbjegličke krize koja već mjesecima pogađa Evropu, a čiji obim ne jenjava, Vijeće Evropske unije i Federika Mogerini (Federica Mogherini), specijalna predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, sljedeće sedmice zakazali su u Luksemburgu konferenciju, čiji će cilj biti pronalazak rješenja za zapadnobalkansku rutu, koja je i najprometnija, otkriva Dnevni avaz.

Konferenciji će prisustvovati ministri vanjskih i unutrašnjih poslova Turske, Libanona i Jordana, a pozvani su ministri iz zemlja zapadnog Balkana,među kojima i oni iz BiH.

BiH će tako predstavljati ministar vanjskih poslova Igor Crnadak i ministar sigurnosti Dragan Mektić.

Kako se ističe uz objašnjenje za organiziranje konferencije, EU je sve više zabrinuta zbog ogromnog priliva izbjeglica, a situaciju dodatno pogoršava što se valu onih koji bježe od strahota rata u Siriji, Iraku i Afganistanu ne vidi kraj.

Dosadašnja djelovanja EU, kako se navodi, nisu urodila plodom, a situacija se sve manje može kontrolirati.

Upravo zbog toga cilj konferencije bi trebao biti pronalazak metoda koje bi omogućile da se izbjeglicama osigura siguran dolaza do zemalja EU, ali i kontrola njihovog broja, osiguranje smještaja, hrane…

Budući da dosadašnje mjere nisu bile uspješne, ponukane tragičnim događajima i pogibijama mnogih izbjeglica, evropske zemlje odlučile su uložiti sve moguće napore da bi se spriječile tragedije i obezbijedila sigurna migracija – navodi se na stranici Vjeća EU.

Cilj je razbiti lance kijumčara  koji izbjeglice prebacuju preko Sredozemnog mora, ali i definirati puteve i rute kuda se izbjeglice mogu sigurnije kretati.

Na konferenciju su pozvani i predstavnici Švicarske, Norveške i Lihtenštajna, a o stanju na terenu goste i parlamentarce će izvijestiti predstavnici organizacija OSCE, ,,Frontex”, Internacionalne organizacije za migracije, kao i Svjetske organizacije za hranu.

(Fena)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close