Mobilni telefoni mogu da izazovu tumore na mozgu

Osobe koje koriste mobilni telefon više od 15 sati mjesečno, imaju povećani rizik od dobijanja glioma, najčešćeg oblika tumora na mozgu. 
“Naš zaključak je sličan kao i u drugim međunarodnim studijama, a sada treba da se naučno utvrdi koliki je tačno stepen opasnosti od dobijanja raka kod velikih korisnika mobilnog telefona”, rekla je autorica studije Izabela Baldi, koja je vodila istraživanje od 2004. do 2006. godine. 
Ekipa naučnika ispitala je 253 slučaja glioma i zdrave osobe koje često koriste mobilni telefon. Zaključeno je da su oboljele osobe najviše koristile mobilne telefone dok su ostali pretežno nosili slušalice. 
Do sada najveća studija o raku i mobilnom telefonu sprovodena je 2010. godine u saradnji naučnika iz 13 zemalja. 
Oni su tada utvrdili da je za 40 odsto veća opasnost od dobijanja glioma kod osoba koje stalno koriste mobilni telefone i drže ga uvijek na istom uhu. 
Gliom je najčešći oblik tumora na mozgu koji je dobroćudan, a u 30 odsto slučajeva maligan i bez terapije pacijent može da umre poslije tri godine. 
Većina naučnika koja smatra da postoji povezanost između dobijanja raka i česte upotrebe mobilnog telefona, preproručuje upotrebu slušalica. 

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close