Mobilegeddon: Pretraživanje na Googleu više neće biti isto

Danas, 21. travnja Google će napraviti drastični update algoritma na mobilnim tražilicama, što će promijeniti redoslijed po kojem se stranice pojavljuju kad korisnici pretražuju neki pojam preko svojih telefona.

Algoritam će početi favorizirati stranice koje imaju mobilni prikaz, stavljajući ih na vrh liste rezultata. Kao posljedica toga događat će se to da će stranice koje nemaju mobilni prikaz biti degradirane na dno ljestvice.

Razlog zbog kojeg se Google odlučio na ovaj update je istraživanje koje je pokazalo da se oko 60 posto internetskog prometa ostvaruje putem mobilnih uređaja. Zbog toga u Googleu korisnicima žele pružiti kvalitetnije i potpunije korisničko iskustvo.

Ovaj update najavljen je još u februaru, kako bi webmasteri imali dovoljno vremena i informacija za potrebne promjene, ako ne žele potonuti na dno mobilnih rezultata pretraživanja. Uprkos tome, očekuje se kako će sutra nastati panika. Update je dobio ime Mobilegeddon, zbog svog apokaliptičnog utjecaja na milione internetskih stranica, piše Business Insider.

“Vjerujem da je najveći rizik za one koji nisu čuli za to”, rekao je Itai Sadan, direktor Dude, firme koja se bavi kreiranjem internetskih stranica.

Dodaje da će Mobilegeddon najviše pogoditi male firme i male stranice.

“Mnoge male kompanije će se 21. travnja iznenaditi naglim padom posjeta njihovim stranicama. Ovo će pogoditi milijune stranica na internetu”, pojasnio je.

Osim malih firmi, Googleov update pogodit će i one koje ovise o lokaliziranoj pretrazi.

“Googleu je relevantnost jako bitna, a sadržaj je glavni, no to se mijenja. Oni i dalje tvrde da je sadržaj vrlo bitan, no jednako je važno i korisničko iskustvo. Nije dovoljno imati samo dobar sadržaj, ako ljudi posjete vašu stranicu, ali tu je sadržaj koji nije čitljiv, to nije dobro”, rekao je.

Marketinška agencija Somo objavila je studiju prema kojoj će i velike brendove pogoditi Mobilegeddon. American Apparel, The Daily Mail i Ryanair samo su neke od onih koje će platiti danak tehnološkoj nepripremljenosti, ako ne poduzmu potrebne mjere, piše Index.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close