MMF: Sad se najviše isplati uzgajati živinu i ječam

Procjena Međunarodnog monetarnog fonda jeste da se seljacima sada najviše isplati da gaje svinje i živinu, jer će ta roba poskupjeti, a stočna hrana, tačnije kukuruz, pojeftiniti, a u isto vreme, najbolje je da seljaci gaje ječam.

Statistika MMF govori da je u trećem tromjesečju u odnosu na drugo, cijena pšenice smanjena za 23,2 odsto, a kukuruza za 22,3 odsto. Očekuje se da će pšenica pojeftiniji još 17,4 odsto, a kukuruz 13,5. Nasuprot tome, ječam je poskupio 28,3 odsto i do kraja sljedeće godinie njegova cijena biće viša za još 10 odsto, prenio je “Kurir”.

U istom periodu svinjsko meso je poskupjelo 11,6 odsto, a goveđe 16,4.

MMF procjenjuje da će se visoka cijena svinjetine zadržati, govedine blago opasti, a najviše će poskupjeti piletina.

Analizirajući procjenu te institucije, urednik portala Makroekonomija, Miroslav Zdravković, kaze za “Kurir” da nam MMF tim cjenovnim projekcijama šalje signal šta gajiti.

Direktor Produktne berze Žarko Galetin rekao je za taj list da se dešavanja spolja prelijevaju i u Srbiju, ali poslije nekog vremena.

Galetin ipak savjetuje da prognoze MMF treba uzeti s oprezom, jer su cijene kukuruza i pšenice osjetljivije od cijena mesa. Kukuruz neće biti skup kao prije dvije godine, jer će ovo biti rekordna godina po prinosu, ali iznenadni rast vrijednosti nafte mogao bi da mu poveća cijenu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close