Mljekari blokiraju granice u srijedu

Proizvođači mlijeka iz BiH će u srijedu, 5. novembra, u 12.05, blokirati carinske terminale i na taj način spriječiti prekomjerni uvoz mlijeka u BiH, koji guši domaću proizvodnju.

Poručio je to danas Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, nakon sastanka, koji su predstavnici mljekara iz oba bh. entiteta imali u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Taj maratonski i očigledno neuspješan sastanak mljekara s predstavnicima nadležnih bh. institucija trajao je nešto više od četiri časa i na njemu nisu prihvaćeni zahtjevi proizvođača da se povećaju carinske stope, odnosno prelevmani na uvoz mlijeka u BiH, na 0,72 KM po litru uvezenog mlijeka.

Usorac je kazao da su se na tom sastanku svi zajedno složili u ocjeni da su proizvođači mlijeka u veoma teškoj situaciji, koja zahtijeva hitne mjere.

Međutim, on je naveo da te mjere, među kojima su i pomenuti prelevmani, ne mogu biti donesene bez određene političke saglasnosti, jer predstavljaju stvar mijenjanja zakona, a to i nije u nadležnosti Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

“Mi potpuno razumijemo ministra, koji je pokazao dobru volju, četiri sata smo sjedili zajedno, tražili sva moguća rješenja, ali na kraju nismo pronašli rješenje koje nas može zadovoljiti. Nemamo vremena čekati”, poručio je Usorac. On je dodao da je njihova odluka da idu u proteste definitivna i da nema tu šta da se mijenja, te da će im se na graničnim prelazima u protestima pridružiti i kolege iz FBiH.

“Ne znam da li ćemo uspjeti postići nešto ovakvim pritiskom, ali ćemo uspjeti zatvoriti granične prelaze, a kad ih zatvorimo, onda će se probuditi i Evropa i svi ovdje”, naglasio je Usorac.

Govoreći o suprotnim podacima institucija u BiH od stvarnog stanja na terenu, kada su u pitanju uvoz mlijeka u BiH i pad prodaje domaćih mljekara, on je rekao da je pitanje šta je tu tačno.

“Ne znam samo kako je smanjen uvoz mlijeka u BiH, a pala i prodaja mlijeka domaćih mljekara, koje sada imaju viškove, a nisu više proizveli”, zapitao se “prvi mljekar” RS.

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u FBiH, potvrdio je da će i mljekari iz FBiH u srijedu blokirati carinske terminale, zajedno s kolegama iz RS, kako bi zaustavili uvoz mlijeka iz zemalja EU.

On je naveo da je četvorosatni sastanak bio veoma neuspješan, te da od ministrovih saradnika nisu čuli nijedan konkretan prijedlog za rješenje ovog problema.

Inače, do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo uspjeli dobiti stav Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Podsjećamo da su iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ranije rekli da je u posljednja tri mjeseca zabilježen pad uvoza sirovog mlijeka u BiH, upravo u vremenu kada su stupile na snagu ruske sankcije prema EU.

Neyavisne

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close