Kultura

Mlada matematičarka Neira Kurtović primljena na Oxford

Da Bosna i Hercegovina ima talenata primjer je i mlada Neira Kurtović. Neira ima 18 godina i završni je razred Sarajevo koleđža. Matematikom se bavi duži niz godina, tačnije još od sedmog razreda.

“Volim raditi matematiku, vježbati zadatke, nadolaziti na nove ideje. Zadivljujuće je kako je moguće da u jednu istu geometrijsku sliku gledam danima i da odjednom primijetim nešto sto nisam do tada”, priča Neira.

Njen talenat i afinitet prema matematici je primijećen još u osnovnoj školi, kada je odlazila na takmičenja. Od tada je osvojila mnogobrojne medalje i mjesta, kao što su: počasna pohvala na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadidvije prve nagrade i jedna druga na Evropskom matematičkom kupusrebrna medalja na Iranskoj geometrijskoj olimpijadibronzana medalja na Mediteranskoj matematčkoj olimpijadičetiri puta uzastopno federalni prvakjednom treća, jednom četvrta u kategoriji učenika do 18,5 godina na državnom takmičenju, te mnoge druge.

EGMO 2016Neira je nedavno predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Evropskoj ženskoj matematičkoj olimpijadi i u konkurenciji od 39 zemalja (147 takmičarke), osvojila je srebrnu medalju. Bosna i Hercegovina je u ukupnom plasmanu osvojila peto mjesto, čime smo pretekli tradicionalne jače zemlje od nas, kao što su Velika Britanija, Rumunija, Meksiko, Ukrajina…

“Moj uspjeh je krunisan time što sam primljena na Oxford, jedan od najprestižnijih univerziteta u svijetu. Nedavno sam saznala da sam dobila i stipendiju za studiranje na Oxfordu, u vijednosti od 136904£, što pokriva kako školarinu, tako i sve životne troškove. Zaista to za mene predstavlja veliku čast, budući da sam dobila jednu od ukupno tri, koje se dodjeljuju za studente iz cijelog svijeta, van Evropske Unije”, govori Neira.

Zadovoljstvo joj je što ima priliku predstaviti svoju državu u svijetu. Kako kaže, na internacionalnim takmičenjima ima priliku upoznati osobe sa sličnim interesovanjima širom svijeta, što je znatno proširilo njene vidike u svakom pogledu.

Lijepo je biti uspješan, ali od svega je najvažnije biti dobar čovjek, ostati prizeman kakav god uspjeh da ostvariš. Dobronamjerno se odnositi prema ljudima, pozitivno razmišljati, pomagati drugima, to je po mom mišljenju najvažnije da se osoba dobro osjeća”, rekla je talentovana Kurtović.

Fotografija: Neira Kurtović, privatna arhiva

Izvor: magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close