Mještani Željeznog polja blokirali magistralni put M17, velike gužve na cesti

Mještani Željeznog polja u Općini Žepće blokirali su danas oko 11 sati magistralni put M17 na putu Zenica-Doboj kako bi izrazili nezadovoljstvo što tri mjeseca nakon poplava njihova egzistencijalna pitanja nisu riješena.

Nove kiše donijele su nove probleme te je situacija sada još gora, voda je nanijela otpad i šljunak, pokrenuta su nova klizišta, a mještane je strah i novih padavina.

 

Besim Tutnjić iz sela Čole, jednog od 11 sela Željeznog polja o čijoj je porodici Agencija Fena već pisala, izašao je danas na put M17 da bi ukazao na činjenicu da i nakon donatorske konferencije mještanima nije ništa bolje.

 

“Osamdeset kuća potrebno je izgraditi za mještane ovih sela. Oni nemaju gdje biti. Kolektivni centri se zatvaraju i mi više namamo kud” – rekao je Tutnjić za Agenciju Fena.

 

Dodaje da im je potrebna teška mehanizacija koja će očistiti nanose, a kaže i da je zbog novih kiša spavao pod kišobranom.

 

Napominje da će, ukoliko se njihovi problemi ne budu mogli riješiti, tražiti od vlasti azil za bilo koju drugu državu.

 

“Ili neka nas pobiju. Spreman sam da ginem, sve sam izgubio pa mogu i život” – poručio je Tutnjić.

 

Kuća porodice Tutnjić zatrpana je nanosima u majskim poplavama zbog čega nemaju gdje da žive pa su za vrijeme lijepog vremena iznijeli šatore u kojima spavaju ispred svoje kuće.

 

Tridesetak mještana i dalje je na putu M17 i izražava svoje nezadovoljstvo, što je prouzrokovalo već velike gužve na cesti.

 

Vozila i predstavnici civilne zaštite pokušavaju odčepiti ispusne kanale, a na putu je i nekoliko specijalnih vozila, kojima upravlja britanska vojska.

magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close