„Misterija“ djece iz BiH nađene u Briselu

Belgijske vlasti pokušavaju riješiti „misteriju“ šesnaestoro djece, državljana BiH, koja su bez roditelja i dokumenata nađena u Briselu. Je li riječ o izbjeglicama, potencijalnim azilantima ili mogućoj trgovini ljudima?

Poslije otkrivanja 16 djece, državljana BiH, belgijske vlasti pokušavaju da utvrde ko su roditelji ove djece i kako su se ona bez dokumenta i nadzora našla u jednom stanu u briselskoj opštini Anderleht. Ambasadorka BiH u Belgiji, Bisera Turković, kaže da je, povodom ovog slučaja, u stalnom kontaktu sa istražnim organima: „Za sada imamo podatke da je riječ o djeci sa prezimenima Zekić i Hamidović. Ne znamo iz koje porodice je koje dijete. Riječ je zapravo o tri porodice. Jutros se pojavio, prema njegovim navodima, otac jednog dijela djece, međutim i tu se još vrši uviđaj da li je stvarno riječ o ocu ili ne.“ Ambasadorka Turković objašanjava da je od šesnaestoro pronađene djece, dvoje je starijih od 18 godina, dok je četrnaestoro mlađe, a da ima i beba: „Policija je izmjestila djecu mlađu od 18 godina, obzirom na njihovo loše zdravstveno stanje, dok se ne utvrdi čija su to djeca.“Belgijski mediji javljaju da je dvoje djece u lošem zdravstvenom stanju prebačeno u bolnicu, a da jedno od njih ima i šugu.

Ko su im roditelji i kako su se našla u Briselu?

Ovim povodom oglasio se i gradonačelnik opštine Anderleht, Erik Tomas (Eric Thomas) koji kaže da policija pokušava da utvrdi ko je podzakupac iznajmljenog  stana u kome su djeca nađena, a nakon prijave da su sa prozora bacala kamenice po ulici: „Policija istražuje i ko su roditelji. Postoje dvije ili tri majke koje bi trebalo da su bile tamo. Neko se predstavio kao otac jednog broja pronađene djece, ali to se može pokazati nevjerodostojnim, jer je riječ o osobi koja ima 20 godina. Dakle sve postaje više i više misteriozno.“

Belgijske vlasti kažu da za sada nemaju odgovor na pitanje da li se radi o izbjeglicama, potencijalnim azilantima, ili je u pitanju eventualna trgovina ljudima. Iz ambasade BiH u Briselu potvrđuju da je riječ o „državljanima BiH bez dokumenta“, a da sve ostalo još nije potvrđeno.

Autorica: Marina Maksimović

Odgovorna urednica: Zorica Ilić

DW.DE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close