Misija MMF-a u Vladi FBiH: Za reforme i razvoj

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalna ministrica financija Jelka Milićević upoznali su jučer članove Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu s Ronom van Roodenom, s reformskim potezima koje Vlada FBiH namjerava poduzeti.

Van Rooden ocijenio je pozitivnim što entitetske i vlasti na razini Bosne i Hercegovine imaju jednake poglede na probleme koje treba riješiti i na prioritetne pravce djelovanja. On je, također, uspješnima ocijenio nedavne razgovore u Washingtonu koje su predstavnici entitetskih vlada i Vijeća ministara BiH imali s MMF-om i Svjetskom bankom. Ukazao je na to da su pred domaćim vlastima brojne zadaće, kao što su donošenje novih zakona o radu i o državnoj službi, iznalaženje mogućnosti za smanjenje opterećenja na plaće, uspostava jedinstvenog registra primatelja socijalnih davanja, reforma mirovinskog sustava, pojednostavljenje propisa od kojih ovisi poslovno okruženje, i drugo.

Prema riječima premijera Novalića, Vlada FBiH je snažno zainteresirana za, kako je kazao, aktivne mjere ekonomskog razvoja. U tom kontekstu pomenuo je znatno agresivniji pristup izgradnji objekata u energetskom i cestovnom sektoru.

– Jasno nam je da će biti i teških odluka, ali mi smo tu da ih donesemo i provedemo i nećemo odustati – kazao je Novalić.

Govoreći o poslovnom okruženju, premijer je istaknuo i značaj uspostave trgovačkih sudova koji bi se isključivo bavili korporativnim i radno-pravnim zakonodavstvom, što bi znatno ubrzalo okončanje sporova koji sada traju i godinama.

Ministrica Milićević kazala je kako je jedna od zadaća Federalne vlade definiranje strategijskih projekata koji će voditi ka ekonomskom oporavku Federacije BiH. Kada je riječ o investicijama, ukazala je i na potrebu iznalaženja načina na koji će oni koji imaju velike depozite u bankama biti motivirani da taj novac ulože u gospodarske projekte.

Suradnja Vlade Federacije BiHi MMF-a, kazano je na jučerašnjem susretu u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, bit će intenzivirana u slijedećem razdoblju.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close