Miroslav Lajčak: BiH stabilno nazaduje!

Evropska komisija preporučila je otpočinjanje pregovora o članstvu Srbije u Evropsku uniju i pregovora o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Kosovom. To pokazuje da se proces proširenja nastavlja i to je najvažnija vijest za sve zemlje regiona, ocjena je nekadašnjeg visokog predstavnika i aktuelnog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka.

U ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ on upozorava i da je zabrinjavajuće zaostajanje Bosne i Hercegovine na evropskom putu te iznosi nadu da se mogu naći ozbiljne političke snage i političari koji su spremni Briselu pokazati da su ozbiljni i spremni na politički dijalog i kompromise da bi se negativni trend u BiH zaustavio. S njim smo razgovarali netom nakon sastanka Vijeća ministara EU u Luksemburgu.

Politička volja

Kada je BiH u pitanju, daljnje je zaostajanje na evropskom putu očito. Kako to komentirate?

– Nažalost, da. Politički lideri vaše zemlje do sada nisu bili u stanju ispuniti uvjete koji su veoma dobro poznati već najmanje tri godine. Ne postoji famozna politička volja kod njih da bi se to desilo. Meni je veoma žao, ali BiH stabilno nazaduje, dok svi napreduju na evropskom putu.

Šta su moguće posljedice po BiH onda?

– Više puta sam rekao da je oduzimanje evropske perspektive građanima najteža i nemjerljiva posljedica. To građani BiH ne zaslužuju.

Generalni sekretar Vijeća Evrope (VE) Torbjorn Jagland (Thorbjorn) kazao je da, ako se pitanje “Sejdić-Finci” ne riješi do sljedećih parlamentarnih izbora u BiH, onda je teško zamisliti da VE prihvati već druge parlamentarne izbore koji su u sukobu sa stavom ovog tijela. To znači i stavljanje pod znak pitanja legitimitet tih izbora. U svakom slučaju, neprovođenje ove presude imat će negativne posljedice na status BiH u porodici evropskih država.

 

Postoji li spremnost u EU da Brisel obnovi i pojača svoj angažman u BiH?

– Činjenica je da je komesar Štefan File (Fule) otišao 11. aprila iz BiH veoma razočaran. Činjenica je i da je visoka predstavnica Ketrin Ešton (Catherine Ashton) u svojim stavovima tokom posjete Sarajevu i Srebrenici bila veoma jasna. Nakon toga nismo imali debatu o BiH. I danas se (jučer, op. a.), kada smo raspravljali o ovim izvještajima koji se tiču i Srbije i Kosova, praktično niko nije osvrnuo na BiH. Ljudi kao da su izgubili želju da razgovaraju o BiH.

Evropska unija veoma je ozbiljna u svojim namjerama i mi ne oduzimamo evropsku perspektivu nijednoj državi Evrope, pa, dakle, ni BiH. Spremni smo pomoći, uraditi svoj posao. Kao što je EU igrala ključnu ulogu u pregovorima Kosova i Srbije, spremni smo pomoći i BiH. No, kako se kaže – za ples je potrebno dvoje. Bh. lideri nisu pokazali barem minimalnu spremnost da urade svoj dio posla. A bez toga ne može.

Znači li to da EU polahko, ali sigurno smanjuje svoje aktivnosti u BiH?

– Rekao bih da se u EU trenutno vodi diskusija kako i šta dalje s BiH. Čuju se različiti glasovi. Na kraju ćemo donijeti zajedničku odluku. Ima onih koji predlažu daljnji angažman, drugi kažu da nema smisla truditi se više. Na kraju ćemo zauzeti zajednički stav.

 

Evropska razočarenja

 

Kad bi se to moglo desiti?

– Mislim da će to biti veoma brzo. Mi u junu razgovaramo o proširenju i BiH će se tada naći na dnevnom redu. Razgovarat ćemo o regionu i donositi neke odluke. EU je spremna da vam pomogne. Evropska perspektiva je najbolja perspektiva za BiH i za nas je to neupitno. Bilo bi vrlo dobro da domaći političari pokažu odgovornost i inicijativu. Svima je jasno da, što smo bliže datumu izbora u BiH, to će biti teže da se postigne kompromis. A bez kompromisa nema šanse da se dogovor postigne.

Zna se šta treba uraditi

– Sugestija je vrlo jednostavna – svi tačno znaju šta se treba uraditi. I Srbija je shvatila da nema druge mogućnosti nego da se ispune uvjeti, ma koliko bili teški. I ona je ispunila uvjete. Pozicija EU je poznata. Ako želimo da zemlja ide naprijed, uvjeti se moraju ispuniti, ma koliko dugo to trajalo – poručio je Lajčak.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close