Miro Lazović: Krajnji cilj SDP-a treba biti BiH

MIRO LAZOVIĆ ZA VIJESTI.BA

SDP BIH MORA PROMIJENITI SVOJ DOMINANTNI OPOZICIONI MENTALITET

 

SDP mora postati odgovorna politička organizacija, partija koja će raditi u timu, u kome će se iz stranke eliminisati sve devijantne pojave, koje su u proteklom periodu dovele do katastrofalnog rezultata SDP-a, a to je da se SDP polako pretvarao u elitističku stranku, gdje su arogancija, bahatost, pa čak i pohlepa pojedinaca doveli do toga da SDP izgubi potrebno povjerenje, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba kandidat za predsjednika SDP BiH Miro Lazović.

VIJESTI.BA: Kakav je Vaš stav o novoformiranoj većini u FBiH?

LAZOVIĆ: Svakome ko prati političku situaciju jasno je da novoformirana većina u Federalnom parlamentu nije stabilna. Formirana je ad hoc zbog Zakona o radu. Dakle, na sceni je imitacija vlasti, ova parlamentarna većina je potpuno fluidna i ne može garantovati nikakve ubrzane reformske procese. Mislim da će morati doći do prekompozicije federalne vlasti ukoliko se želi da se BiH, odnosno FBiH što prije uključi u reformske procese.

VIJESTI.BA: Može li ova parlamentarna većina biti realizovana u Vladi FBiH?

LAZOVIĆ: Situacija u Vladi FBiH pokazuje apsurdnost političke i ekonomske situacije u BiH. To je potpuna rašomonijada, u kojoj se ne zna ko je ministar zvanično, a ko nije, ne zna se ko je ministar u pričuvi, ko čeka da uđe u Federalnu vladu. Potpuno nestabilna izvršna vlast, kao što je to slučaj sa sadašnjom Federalnom vladom, ne može garantovati bilo šta pozitivno u narednom periodu.

Očekujem da će se morati otvoriti razgovori sa nekim drugim političkim opcijama. Nisam siguran koliko je Čovićeva pružena ruka prema SBB-u prihvaćena. Ukoliko Fahrudin Radončić prihvati tu ruku, koja od početka konstantno stoji prema njemu od Dragana Čovića, onda bi se moglo govoriti o eventualnoj stabilnoj vlasti.

S druge strane, ako SBB prihvati tu ruku, onda dolazi do problematiziranja već najavljene opozicione koalicije SBB, SDP BiH i DF. U tom slučaju, doćiće do drugačije političke prekompozicije.

VIJESTI.BA: Očekujete li podršku SDP-ovoj inicijativi za izglasavanje smjene aktuelnoj Vladi?

LAZOVIĆ: Sve zavisi od toga kako će se nova parlamentarna većina etablirati, da li će ostati na ovih pedesetak glasova, koji su mnogo nestabilni, ili će SBB prihvatiti da uđe u novu većinu. Ako SBB odluči da bude dio vlasti, inicijativa će teško biti realizovana. Ukoliko pak ostane ova prividna većina sa pedesetak glasova, mislim da postoji šansa da inicijativa SDP-a bude prihvaćena.

VIJESTI.BA: Pomenuli ste najavljenu opozicionu koaliciju. Svjedoci smo povremenih sastanaka lidera SBB-a, SDP-a i DF-a, no je li dogovoreno nešto konkretno?

LAZOVIĆ: Ne mogu govoriti o tome da je na nivou organa stranaka bilo konkretnijih razgovora. Onih pojedinačnih svakako ima. Smatram da SDP, prije svega, treba završiti svoje izborne kongresne aktivnosti.

Cilj mi je da se socijaldemokratija upravo ojača kroz SDP i da budemo predvodnici procesa saradnje ljevičarskih, građanskih stranaka. Proces ujedinjenja ljevice će sam po sebi doći, ukoliko se naprave iskreni odnosi između političkih stranaka.

VIJESTI.BA: Kandidat ste za predsjednika SDP-a BiH. Koji su Vam bili motivi za kandidaturu?

LAZOVIĆ: Kandidaturu sam prihvatio posljednjih dana na nagovor i sugestiju većeg broja ljudi iz SDP-a, s obzirom da su procijenili kako nisu riješeni problemi uočeni na Vanrednom kongresu SDP-a i da se stranke nalazi pred raskršćem.

Moj motiv je da se ideja socijaldemokratije kroz SDP sačuva i jača, jer je ona potrebna BiH i bh. čovjeku. Bez jake socijaldemokratije neće moći biti stabilne i sigurne BiH. U tom kontekstu, sve što sam radio na političkoj sceni želim staviti u funkciju očuvanja i jačanja socijaldemokratije, ali prije svega radi BiH. Čitav moj politički put bio je borba za stabilnu, efikasnu, građansku BiH ravnopravnih građana i naroda. To su krajnji ciljevi, za koje smatram da SDP ne smije odustati od njih.

VIJESTI.BA: Šta će biti najveći izazovi za budućeg lidera SDP-a BiH?

LAZOVIĆ: SDP mora postati odgovorna politička organizacija, partija koja će raditi u timu, u kome će se iz stranke eliminisati sve devijantne pojave, koje su u proteklom periodu dovele do katastrofalnog rezultata SDP-a, a to je da se SDP polako pretvarao u elitističku stranku, gjde su arogancija, bahatost, pa čak i pohlepa pojedinaca doveli do toga da SDP izgubi potrebno povjerenje.

Mislim da će budući lider SDP-a, zajedno sa jakim timom, morati poraditi na unutrašnjoj i vanjskoj transformaciji stranke. Pod unutrašnjom transformacijom podrazumijevam da se pokidane veze između članstva i rukovodstva ponovo uspostave na bazi solidarnosti i povjerenja. Prema vani, SDP će morati promijeniti svoj dominantni opozicioni mentalitet na način da postane partija koja okuplja, vrši dijalog sa političkim protivnicima, a ne smatra ih u startu političkim neprijateljima.

Krajnji cilj SDP-a treba biti BiH. Ako to postavimo kao vrhunski cilj, onda će svi drugi politički potezi biti lakši i biti prihvaćeniji od glasača.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close