Miro Džakula: U 2013. godini naplaćeno blizu šest milijardi KM!

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine u petak je obilježila 10 godina postojanja i rada. Njen aktuelni direktor Miro Džakula od prvih je dana radio na formiranju i funkcioniranju ove krucijalne državne institucije. U razgovoru za današnji „Dnevni avaz” sublimira deceniju rada UIO.

– U toku 2003. godine, prije uspostave Uprave, po osnovu neizravnih poreza u cijeloj BiH prikupljeno je nešto više od 2,8 milijardi KM. Uprava je 2012. naplatila tačno 5.872.582.912 KM. Ove 2013. godine, kada obilježavamo 10 godina od uspostave Uprave, očekujemo također rekordnu naplatu – kazao je Džakula.

Optimizam temelji na činjenici da je u prvih 11 mjeseci UIO „inkasirala” pet milijardi i 392 miliona KM, što je za 10 miliona KM više nego u istom periodu 2012. Ako se ovaj trend održi i u decembru, poznatom po većem prometu, ukupni učinak mogao bi se približiti cifri od šest milijardi KM.

Ističe da je rezultat u ovoj godini tim bolji kada se zna da su makroekonomski indikatori relevantni za naplatu javnih prihoda u negativnom trendu i kad imamo znatno smanjenu naplatu po osnovu potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Džakula naglašava i da je i borba protiv korupcije konstantna zadaća.

– Uprava je institucija koja se prva odlučno obračunala sa svim vidovima korupcije, zloupotrebe položaja, neizvršavanja postavljenih i propisanih zadaća. Poznato je koliko je pokrenuto disciplinskih postupaka i koliko je naših zaposlenika dobilo otkaz. Ovdje moram istaći da je Upravi radi ogromna većina izuzetno stručnih, kvalitetnih i odgovornih zaposlenika – kaže Džakula.

Za prvih 11 mjeseci ove godine privremeno je oduzeto robe u vrijednosti od šest miliona KM, a izdata su 852 prekršajna naloga. Prema nadležnom Tužiteljstvu BiH podneseno je 69 izvješća o postojanju i osnova sumnje da je i počinjeno kazneno djelo iz oblasti neizravnih poreza s ukupnom visinom štete preko 15.000.000 KM.

– Napominjem da je Uprava ukupno do sada podnijela više od 939 prijava Tužiteljstvu BiH s visinom štete preko 156 miliona KM – navodi direktor UIO.

(Fena/av)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close