BiHPolitika

Miri Džakuli istječe mandat, SDA tipuje fotelju direktora UIO-a

Mandat direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mire Džakule (HDZ BiH) istječe 6. juna, a prema saznanjima portala CAPITAL, Stranka demokratske akcije (SDA) insistirat će da na Džakulino mjesto dođe njihov kadar, aktuelni direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović.

Zbog podjele funkcija na nivou BiH, iduće sedmice trebalo bi da se sastanu predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, SP-a Petar Đokić i DNS-a Nenad Nešić.

O isteku mandata direktora UIO-a raspravljalo se i na posljednjoj sjednici Upravnog odbora UIO-a, gdje je usvojeno da se informacija o tome uputi Vijeću ministara BiH, koje treba da raspiše konkurs za izbor novog direktora UIO-a.

S obzirom na to da konkursna procedura ne može da bude završena do 6. juna, kada Džakuli istječe mandat, Vijeće ministara bi trebalo da Džakulu imenuje za vršioca dužnosti direktora UIO-a.

Džakula je za direktora UIO-a imenovan još u februaru 2012., a mandat je obnovio u junu 2016. godine.

Pozicija direktora UIO-a BiH jedna je od najatraktivnijih s obzirom na to da ova institucije kontroliše godišnji priliv od više od sedam milijardi maraka od PDV-a, carina i akciza.

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close