Ministrica Dujmović potpisala Ugovor o financiranju četiri nacionalna kulturna društva

Federalna ministrica kulture i sporta/športa Zora Dujmović potpisala je jučer u prostorijama ovog ministarstva Ugovor o financiranju s predstavnicima četiri nacionalna kulturna društva BiH.

Uime SPKD „Prosvjeta“ ugovor je potpisao generalni sekretar Nenad Marilović, a uime BZK „Preporod“ predsjednik Senadin Lavić. Ugovore su potpisali i generalna sekretarka Kulturnog društva „La Benevolencija“ Elma Softić Kaunitz, te predsjednik HKD „Napredak“ Franjo Topić.

Sredstva za ovu namjenu osigurana su u Proračunu Federacije BiH za 2015. godinu kroz Tekuće transfere neprofitnim organizacijama na pozicijama Federalnog ministarstva kulture i sporta/športa i to kulturnim društvima SPKD „Prosvjeta“ 40.000 KM, BZK „Preporod“ 70.000 KM, HKD „Napredak“ 50.000,00 KM, i „La Benevolencija“ 20.000 KM.

– Ova nacionalna kulturna društva su najstarija u BiH i predstavljaju značajnu povijesnu, kulturnu, nacionalnu i društvenu činjenicu u BiH, te je osnovni cilj ove potpore Federalne vlade očuvanje i afirmacija kulturnog identiteta bh. naroda – istakla je ministrica Dujmović.

Dodijeljena sredstva su potpora radu neprofitnim organizacijama za godišnje programske i projektne aktivnosti u smislu očuvanja historije, kulture i tradicije naroda BiH – saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta/športa.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close