Ministri Delić i Brkić posjetili KPZ ZT Zenica

Ministrica za pravosuđe i uprave Romana Brkić i ministar MUP-a Rifat Delić posjetili su, u utorak, Kaznenopopravni zavod zatvorenog tipa u Zenici o čijem radu ih je upoznao direktor Zavoda Nihad Spahić.

Ministrica Brkić i ministar Delić obišli su Zavod, kapaciteta 800 osuđenika, odnosno zatvor, paviljone, samice, pritvorske jedinice, radionice, biblioteku, te paviljon za maloljetnike, u kojem je trenutno smješteno 12 osoba.

Tokom posjete, razgovaralo se o maloljetničkoj delikvenciji na području ZDK, saradnji Zavoda sa tužilaštvom, policijom, Federalnim ministarstvom pravde, te o novom Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija koji se, u formi Nacrta, nalazi u parlamentarnoj proceduri. Razgovaralo se i o alternativnoj krivičnoj sankciji „rad za opće na slobodi“, statističkim brojkama i, općenito, o ponašanju osuđenika.

Po riječima ministrice Brkić, direktor Zavoda je izrazio podršku inicijativi Ministarstva za pravosuđe i upravu da Zeničko- dobojski kanton bude treći kanton na području Federacije BiH u kojem će se početi provoditi ovakva sankcija.

-Imala sam priliku vidjeti šta rade osuđenici za vrijeme odsluženja kazne zatvora. Zaista ima vrijednih ljudi koji bi bili spremni kazne zatvora zamijeniti radom za opće dobro. Nažalost, ova odredba se može primjenjivati samo za buduće osuđenike, jer licima, kojima je već izrečena kazna zatvora, ne može se vršiti zamjena za alternativnu sankciju, istakla je ministrica Brkić, nakon posjete sa ministrom Delićem Kaznenoporpavnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici.

www.magazinplus.eu – Pres služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close