Ministarstvo sigurnosti ispunilo još jednu važnu obavezu na putu BiH ka EU

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine ispunilo je još jednu važnu obavezu na putu BiH ka Evropskoj uniji, otklanjanjem posljednjeg uslova za početak pregovora i potpisivanje Sporazuma o saradnji s Evropskim policijskim koledžom (CEPOL).

Naime, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i ministri unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH Radislav Jovičić i Predrag Kurteš, potpisali su Protokol kojim se definira način komunikacije i saradnje policijskih obrazovnih institucija u BiH sa ovom respektabilnom evropskom obrazovnom institucijom.

Ministarstvo sigurnosti BiH na ovaj način stvara ambijent u kojem će institucije i policijske agencije raditi u najboljim uslovima i imati priliku da koriste međunarodna iskustva i najkvalitetnije obuke. Potpisivanjem sporazuma sa CEPOLOM otvorit će brojne nove mogućnosti za uspostavljanje saradnje akademija i agencija iz BiH i sa policijskim akademijama širom Evrope.

Također, danas su eksperti iz Ministarstva sigurnosti i MUP-a RS dogovarali modalitete buduće saradnje zajedničke bh.kontakt tačke sa  EUROPOL-om, što je još jedan veoma važan segment saradnje sa Evropskom unijom u kojem je Ministarstvo sigurnosti napravilo iskorak u odnosu na druge nivoe vlasti u BiH.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close