BiHPolitika

“Ministar Crnadak ne zna da su srpski i hrvatski jezik ranije priznati kao jezici na kojima se…”!

ŽESTOKA REAKCIJA AMBASADORA HAJRIĆA: “Ministar Crnadak ne zna da su srpski i hrvatski jezik ranije priznati kao jezici na kojima se…”!

Reakcija na tekst objavljen u Nezavisnim novinama pod naslovom „MIPBiH : Ambasador Hajrić nema podršku institucija”. Reagiranje ambasadora Hajrića prenosimo u cijelosti

 

Nerado kominiciram putem sredstava informisanja sa nadležnim iz institucija BiH, ali me ovaj puta na to primorala reakcija ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka. Na žalost, nije prvi put da ministar Crnadak, reaguje bez prethodnog upoznavanja sa činjenicama i informacijama, koje sam, kada je riječ o ovom procesu, posljednjih devet mjeseci dostavljao ministarstvu kojim rukovodi.

 

Ministar Crnadak ne zna  da su srpski i hrvatski jezik ranije priznati u australskoj državi Novi Južni Vels kao jezici na kojima se održava nastava za djecu naših građana porijeklom iz BiH. Bosanski jezik, sve do ove sedmice, nije bio ravnopravan sa druga dva službena jezika naše zemlje i inicijativom o kojoj je obaviještena naša javnost, ta je nepravda ispravljena. Bosanski jezik u Novom Južnom Velsu sada ima ravnopravan status sa srpskim i hrvatskim jezikom, baš kako je to previđeno Ustavom. Kao ambasador Bosne i Hercegovine i intelektualac sa novinarskom diplomom kojem jezik mnogo znači, zauzeo bih se na isti način i da se srpski ili hrvatski jezik stave u ravnopravan položaj sa bosanskim.

 

Podsjećam člana Predsjedništva BiH dr Mladena Ivanića i ministra inostranih poslova BiH Igora Crnadka da su se svečanom izjavom prilikom preuzimanja funkcija koje sada obavljaju, obavezali na poštovanje Ustava BiH, koji, između ostalih sloboda i prava, garantuje svim licima nediskriminaciju po pitanju jezika, kao što je nema ni po pitanju „pola, rase, boje, vjere, političkog i drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, imovine, rođenja…“ pa tako i bosanski jezik, koji u Ustavu ne stoji pod znacima navoda.

 

Što se tiče „nepostojanja saglasnosti Predsjedništva BiH niti drugih institucija BiH za odvijanje nastave na bosanskom jeziku u školama u Novom Južnom Velsu“ ona ne postoji ni za odvijanje nastave na srpskom i hrvatskom jeziku. O tim pitanjima odluku donose australske vlasti koje takvu promociju kulturnog i obrazovnog naslijeđa snažno podržavaju i finansiraju. To, između ostalog, Australiju čini najuspješnijom multietničkom državom danas u svijetu.

 

 

 

(Mirza Hajrić, ambasador)

Slobodna Bosna

_______________

MIP BiH: Ambasador Hajrić nema podršku institucija

 

Sve aktivnosti ambasadora i drugog diplomatskog osoblja BiH koje se odnose na oblast obrazovanja, poput odvijanja nastave na “bosanskom” jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji, mogu se isključivo smatrati privatnim aktivnostima fizičkih lica koje nemaju nikakvu podršku, ni saglasnost nadležnih institucija, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U saopštenju se naglašava da Ministarstvo BiH nije nadležno za pitanja obrazovanja, kako unutar BiH, tako i u inostranstvu.

Nakon što ambasador BiH u Hagu nije sproveo instrukcije ministra, kao i poziranja ambasadora BiH u Moskvi sa ratnom zastavom BiH, iz Ministarstva inostranih poslova BiH ističu da je riječ o još jednom primjeru kako se jednostranim i neprihvatljivim aktivnostima nanosi nemjerljiva šteta i BiH i njenoj diplomatiji.

Ambasada BiH u Kanberi saopštila je da je ovog vikenda, prvi put u istoriji, započela nastava na takozvanom bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, Australija.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića saopšteno je da za odvijanje nastave na “bosanskom” jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji, ne postoji nikakva saglasnost Predsjedništva BiH, te da, ukoliko je ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić preduzimao neke aktivnosti u vezi sa tim, to isključivo radio kao privatno lice, a ne kao ambasador BiH.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košaracporučio je danas da je za Republiku Srpsku, njene građane i institucije potpuno neprihvatljivo nametanje pojma “bosanskog” jezika, kao i “bosanske” nacije.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close