PolitikaRegion

Mini Šengen: Veliki korak, malih naroda

Iako je potekla od političara, ideja o malom šengenu, kojom bi se uvezala tržišta zemalja Zapadnog Balkana, raduje i privrednike i ekonomiste. Za Zijada Bećirovića, direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, projekat …

… Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije predstavlja najvažniju inicijativu na ovim prostorima u posljednjih 30 godina.

– Ako ideja bude realizovana, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev biće heroji našeg vremena. Savezništvo na Balkanu, koje predvode Vučić i socijaldemokrata Zaev, podsjeća me na savezništvo civilizacija, koje su 2005. u UN pokrenuli tadašnji premijeri Turske i Španije Redžep Tajip Erdogan i Hose Luis Rodrigez Sapatero. Zato ne iznenađuje što se protiv Vučića i Zaeva vodi hibridni rat visokog intenziteta, koji će eskalirati kako se budu približavali parlamentarni izbori u Srbiji, odnosno u Sjevernoj Makedoniji – smatra Bećirović.

Inicijativu pozdravlja i direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov. On podvlači da je privreda uvijek imala potrebu za regionalnom saradnjom.

– Bilo bi dobro da zemlje Balkana budu nukleus koji će uspješno pokrenuti i ubrzati saradnju na ovom prostoru.

Uostalom, i EU od regiona, traži da vježbamo malo Evropu i da uljudimo svoje odnose. Nažalost, do sada su veću i bolju saradnju spriječavali politički momenat i zloupotreba međusobnih odnosa za jeftine političke poene – ocjenjuje Popov.

Predsjednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović takođe smatra da je mali šengen veoma značajan.

– Sloboda kretanja ljudi, robe i kapitala može dovesti do ekonomskog razvitka regiona. To je dobra osnova i ambijent i za rješavanje kosovskog problema. Ne mislim da će lideri imati problem na unutrašnjem planu zbog ove deklaracije. I SAD i EU podržavaju ovakav vid saradnje, a očekujem da se vremenom u cijeli proces uključi i Kosovo – kaže Đukanović.

Ekonomista Mlađen Kovačević ocjenjuje da ideja o malom šengenu u principu nije loša, ali da je njena primjena problematična.

– Nikad nije loše govoriti o liberalizaciji trgovine, protoku robe i kretanju ljudi. To bi bilo korisno za sve zemlje, ali je ideja teško ostvariva – smatra Kovačević.

On kaže da će problem u realizaciji ove ideje biti pitanje Kosova, dok će Srbiji za ulazak u Evropsku uniju najveće probleme praviti Hrvatska.

Po ugledu na Beneluks

Ovaj projekat crpi inspiraciju iz postojećih i uspješnih modela otvorenih regiona kao što su Beneluks i Nordijski region.

Kroz prizmu biznisa, mali šengen je više nego dobra ideja, a ukoliko bi ideja zaista i zaživjela u praksi, to bi za privrednike u cijelom regionu značilo da – sada male i slabe, ekonomije zemalja Zapadnog Balkana dobijaju pristup jedinstvenom tržištu, prenose vesti-online.

Deklaracija za budućnost

Lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije obavezali su se u zajedničkoj Deklaraciji o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu da će raditi na unapređenju regionalne saradnje, u cilju većeg privrednog rasta, privlačenja investicija i podizanja kvaliteta života građana.

Pitanje zdravog razuma

Srpski privrednici smatraju da bi brže napredovali ako bi se od regiona napravila ekonomska cjelina. Direktor kompanije Metalac, Aleksandar Marković mali šengen ne vidi kao političku ideju pošto bi se za sve privrednike u regionu povećanje tržišta pozitivno odrazilo na poslovanje.

– Bilo bi divno kada bismo mogli da obrišemo granice između ovih naših malih zemalja i da povećamo tržište. Zato ja to uopšte ne vidim kao političko pitanje. To je pitanje zdravog razuma – kaže Marković.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close