Milodraž: Šljemenska dova na prvom sultanskom turbetu u BiH

U džematu Milodraž

Proučena šljemenska dova na prvom sultanskom turbetu u BiH

U džematu Milodraž, koji pripada Medžlisu IZ Kiseljak, u subotu, 17.oktobra 2015. godine, odnosno 4.muharrema 1437.h.g.,poslije podne-namaza, proučena je šljemenska dova povodom završetka krovnih radova na Sultan Fatihovom turbetu u Milodražu. Dovu je proučio prof. dr. Enes ef. Ljevaković, muftija sarajevski. Prisutnima su se obratili imam milodraške Sultan Fatihove džamije Samir ef. Mekić i prof. hadži Kenan ef. Bajrić, glavni imam Medžlisa IZ Kiseljak. Nadahnuto predavanje održao je prof. dr. Enes ef. Ljevaković, muftija sarajevski. Svečanosti su prisustvovali i hafiz Sead ef. Babaluk, Avdo ef. Purišević, hafiz Salem ef. Aletić, Muharem ef. Sijerčić, Rizah ef. Junuzović, Ibrahim ef. Turčinović, Mirza ef. Bilić, kao i veliki broj džematlija i gostiju iz drugih džemata. Među gostima su bili i vakifi, privrednici, predstavnici političkih, kulturnih i drugih organizacija, hadži Kasim Osmić, Senad Orman, Ramiz Meša, Elvedin Mušanović, Asmer Japaur i drugi. Nakon proučene dove upriličen je ručak za sve zvanice i goste. Bio je to veliki dan i veliki mubarek za sve one koji su godinama sanjali da imaju jedan ovakav objekat na ovim prostorima.

-Početkom maja počeli su radovi na izgradnji replike Sultan Fatihovog turbeta (prvo sultansko turbe u BiH) u znak sjećanja na dolazak i boravak Sultan Mehmed Fatiha, 40 šejhova i njihovih askera na Milodraže, gdje su održani i prvi zikrovi na tim prostorima. Kao i spomen na Ahdnamu, dokument o suživotu, građanskim i vjerskim slobodama, koju je Fatih dao vođi bosanskih Franjevaca, fra Anđelu Zvizdoviću, 28.maja 1463. godine u Milodražu. Vrijednost urađenih poslova je oko 14.000 KM, ukupna vrijednost projekta je 28.000 KM. Svi koji žele, pomoći se može u materijalu i finansijski u blagajnu džemata ili preko računa Medžisa Islamske zajednice Kiseljak broj: 3389002211291065 kod UniCredit banke, s naznakom za izgradnju Sultan Mehmed Fatihovog turbeta.

Želja Džematskog odbora je da svečano otvorenje turbeta bude 27. maja 2016. godine za Sultan Fatihov mevlud, koji je ušao u takvim Rijaseta-kazao nam je agilni Alija Karo, predsjednik Džematskog odbora Milodraže.

Džemal SOFTIĆ

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close