-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Milioner otkrio 4 neočekivana savjeta kako se obogatiti – mogli bi vas začuditi

Nejtan Latka samoostvareni je milioner koji je napisao knjigu “How to Be a Capitalist Without Any Capital” u kojoj je podijelio nekoliko savjeta o tome kako se obogatiti.

Latka je na računu imao samo 119 dolara kad je osnovao softversku kompaniju koja je pet godina kasnije procijenjena na 10,5 miliona dolara. Danas mjesečno ima oko 100.000 dolara pasivnog prihoda, piše Blic.

On danas tvrdi da novoostvareni bogataši ne igraju po “starim pravilima poslovanja koji slijede mase”. Umjesto toga, tvrdi on, slijede ova četiri pravila:

# Nemojte se fokusirati na samo jedan posao ili poduhvat

Standardni savjet da se postane stručnjak u jednom polju daje osobi jednu tačku za propast.

Kada inženjer gradi most, ne želi da se sruši zbog samo jedne tačke, ako vjetar sruši jedan kabl, postoji još 200 kablova koji drže most.

Zbog toga ne možete graditi bogatstvo oko samo jedne stvari, jer ako ta jedna stvar ne uspije, propali ste.

Latka preporučuje da vrijeme rasporedite u razmjeri 80-20.

– 80 posto vremena posvetite jednom većem projektu, a 20 posto na ostala dva projekta – napisao je.

# Kopirajte konkurenciju

– Smišljanje neke nevjerojatne nove ideje nije pravi put ka bogatstvu – tvrdi Latka.

Prema njegovim rijčeima, ključ bogaćenja je da kopirate druge i samo dodate nešto svoje tim idejama. Kao primjer navodi Facebukovo, odnosno Instagramovo kopiranje Snapchata u obliku Storija.

# Nemojte postavljati ciljeve

Latka kaže da su ciljevi besmisleni jer jednom kad ih ostvarite, više nećete imati čemu da stremite i postat će vam dosadno.

– Morat ćete ponovo da se motivišete da sebi zadate cilj. Mnogo je bolje svakog dana raditi na sistemu koji će vam svakodnevno davati nešto čemu ćete se radovati – smatra on.

# “Prodajte krampe kopačima zlata”

Latka smatra da treba zaraditi na radu drugih. To je uporedio sa zlatnom groznicom u SAD-u.

– Rudari su se susretali s groznim uslovima dok su putovali na zapad. Nakon što su stigli, shvatili su da im trebaju krampe da bi bolje kopali. Pa su se drugi zaputili tamo i rudarima prodavali krampe i tako se obogatili s manje napora. Ako je, recimo, velika ponuda dostava hrane, nemojte se pokušati takmičiti s njima nego im ponudite nešto od čega oni svi zavise – kaže on.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close