Milion pretplatnika mobilnog interneta u BiH

Predstavnica Regulatorne agencije za komunikacije Meliha Kovačević izjavila je danas u Sarajevu da je, po Izvještaju Međunarodne organizacije za telekomunikacije iz 2014., Bosna i Hercegovina u 2013. napredovala sa 74. na 69. mjesto u svijetu po indeksu dostupnosti i korištenja ICT usluga.

(Fena)

Na pres-konferenciji povodom Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva, 17. maja, ona je precizirala da u BiH ima 980.000 aktivnih fiksnih telefonskih linija i 3,5 miliona aktivnih pretplata na mobilnu mrežu, dok pretplatnika broadband fiksnog interneta ima oko 540.000, a pretplatnika mobilnog interneta oko milion.

Kovačević je navela da je za daljnji razvoj, uvođenje fiksnih i mobilnih mreža nove generacije, neophodno donošenje strategije na nivou Bosne i Hercegovine bez koje nema pristupa EU fondovima kojima bi u budućnosti mogli biti realizirani značajni infrastrukturni projekti u toj oblasti.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za investicije u BH Telekomu Adnan Huremović istakao je da je strategija te kompanije orijentirana na stvaranje telekomunikacijskog okruženja u skladu s digitalnom agendom EU, te osiguranje 50 posto širokopojasnih usluga po brzinama od minimalno 50 Mbps, odnosno 30 posto širokopojasnih usluga po brzinama od minimalno 100 Mbps do 2020.

Potpredsjednik bh. Udruženja za telekomunikacije BH TEL Mirko Škrbić najavio je savjetovanje o temi “Digitalizacija TV signala u BiH” koje će biti održano sutra u Sarajevu, a u perspektivi imaju i održavanje savjetovanja o temi “Organizacija centra za razmjenu Internet saobraćaja na nivou BiH (IXP)” jer smo jedna od rijetkih zemalja koje nemaju IXP, što ima značajne finansijske, tehničke i sigurnosne reprekusije za sektor telekomunikacija.

Također, rekao je da će biti organiziran i okrugli sto o temi “Stanje i perspektive  razvoja telekomunikacija i informacionog društva u BiH” na kojem će biti analizirani i zadaci koje je prošle godine usvojio WSIS Forum i načini njihovog provođenja, a rezulteti bi mogli ući u prijedlog buduće Politike sektora telekomunikacija, čije donošenje kasni već dvije godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close