Milion beba umre u prva 24 sata života

Prva dvadeset i četiri sata života najkritičnija su za bebe, a njih više od milion u svijetu umre u tom prvom danu života, saznaje se u utorak iz izvještaja nevladinog udruženja Save the Children (Spasite djecu) koja poziva vlade da poduzmu potrebne mjere kako bi se spriječili tragični ishodi.

Izražavajući zadovoljstvo što je dječija smrtnost do pete godine života od 1990. prepolovljena (6,6 miliona u odnosu na prijašnjih 12,6 miliona), ta nevladina udruga žali što se malo pažnje posvećuje borbi protiv smanjenja smrtnosti novorođenčadi u najranjivijem trenutku: po rođenju i tokom prvog mjeseca života.

Izvještaj kaže da bi se polovica smrtnih slučajeva mogla spriječiti kada bi majke i bebe imale pristup besplatnoj zdravstvenoj njezi i obučenim babicama.

Po izvještaju, godine 2012. je u prvih 28 dana nakon rođenja umrlo 2,9 miliona beba, od čega jedan milion u prva 24 sata života.

-To je žalosno i neprihvatljivo – poručuje Save the Children.

-U brojnim slučajevima manji, ali ključni zahvati mogu spriječiti smrtni ishod – dodaje ta nevladino udruženje u svom izvještaju.

U njemu se također ističe da svake godine 40 miliona žena rađa bez ikakve pomoći babice ili nekog drugog zdravstvenog radnika koji bi mogao spasiti život majke i bebe.

Organizacija kaže da se svake godine u svijetu bilježi 1,2 miliona mrtvorođene djece zbog komplikacija u porodu, infekcija u trudnoći ili majčinog visokog pritiska.

Save the Children apelira na vlade da sve učine kako bi do 2015. na svakom porođaju bila prisutna lijekarska ekipa ili neke druge obučene osobe.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close