Milan Krajnc: Želite li riješiti nagomilane probleme na poslu, izađite iz ureda u prirodu

Paradoksalno, stalnim razmišljanjem o problemima oni se gomilaju, a ne rješavaju. Kao kad padnete u rupu i ne vidite izlaz. Kada biste problem sagledali odozgo, lako biste otkrili izlaz.

Prošla su ta vremena kada bi direktor ujutro sjeo za svoj radni stol i počeo razmišljati što će raditi. Danas direktori o svom poslu razmišljaju 24 sata na dan.

Najgore je da ne razmišljaju o tome što treba poduzeti za razvoj svog poduzeća u budućnosti, nego razmišljaju o tome kako će osigurati dovoljno posla, te kako odrađeni posao naplatiti. Sve više direktora konstantno razmišlja samo o problemima i pritom što više razmišljajući o njima, više se ti problemi stvaraju. To je oduvijek bila i još uvijek je najveća greška direktora. Kako je došlo do toga? Prije ovog turbulentnog razdoblja u ekonomiji, u biznisu je postojalo dobro razdoblje te su direktori fokusirani na razmišljanje kako stvoriti što više novaca i kamo investirati. Međutim, baš nitko nije razmišljao o investiranju u samoga sebe, u svoj osobni razvoj i kako pronaći što više vremena za sport, umjetnost ili zabavu. Svi su radili 24 sata na dan i investirali u nekretnine, automobile i ostalo. Uloga direktora nije u tome da 24 sata na dan provode rješavajući probleme koji upravo nastaju, nego da razmišlja o budućnosti. O smjeru u kojem će voditi poduzeće. No, za to je potrebno dovoljno vremena.
Direktor bi trebao raditi najviše 10 sati dnevno, i to tako da pola radnog vremena rješava svakodnevne obaveze i probleme, a drugu polovicu radnog vremena njegov bi um trebao biti usmjeren na budućnost. Trebao bi imati vremena i mjesta za razmišljanje. Budući da je direktor u poduzeću prvi strateg i prodavač, njegov um treba biti slobodan, a ne okupiran problemima.

Potrebna je psihofizička kondicija

Da bi naš um bio slobodan, treba se u njega investirati. Oko sebe bi trebali imati odlične radnike, sve bi trebalo biti pod kontrolom a sam posao direktora trebao bi biti tako organiziran da kao direktori imamo dovoljno slobodnog vremena. Iz tog je razloga potrebno biti u dobroj psihofizičkoj kondiciji. Oni koji ne investiraju u sebe, njihov je um mnogo više opterećen. Kada mogućnost razmišljanja o investiranju prestane, pojave se problemi i tek tada um počinje rješavati te probleme. Na taj je način bio puno opterećeniji. Ako ne bi bio toliko opterećen, nego slobodan, brzo bi našao rješenje. To je kao u privatnom životu – kada naš prijatelj ima probleme, pomoći ćemo mu, a kad problem imamo mi sami, teško sami sebi možemo pomoći, jer smo usred problema. Ili, kada padnemo u rupu tada iz rupe gledamo prema van, tražimo izlaz i ne vidimo rješenje, a kada netko gleda izvana vidi rješenje kako izaći iz rupe. Zato direktor nikad oko sebe ne smije imati puno problema jer kad ih je potrebno rješavati gleda ih očima problema, a ne rješenja. Ako je njegov um pritom slobodan, brzo će vidjeti rešenje. Što je potrebno učiniti sada kad smo u toj rupi, kako iz nje izaći? Prvo, potrebno je napravi red u glavi i mjesta za razmišljanje o rješenju. Za to je nužno promijeniti način života. Potreban nam je svježi zrak i najbolje bi bilo napraviti ‘‘propuh’’. Problemi u našoj glavi veći su nego što u stvarnosti izgledaju. Ne bi ih trebalo rješavati samo u uredima, već bi prvo trebalo otići na zrak i usmjeriti svoje misli na drugu stranu, posvetiti se fizičkoj aktivnosti. Bol koju imamo u glavi potrebno je preusmjeriti na ‘‘neku drugu bol’’. To nije bol koju si sami uzrokujemo tako da s nogom razbijemo vrata, nego bol uzrokovana športom. Mnogi direktori naprave mjesta u svojoj glavi pomoću alhkohola ili droge, ali to nije niti pametno niti rješenje na duge staze. Zato je šport najbolji prijatelj kod rešavanja problema. Direktor mora u svoj raspored uključiti i slobodno vrijeme. Ako ispred sebe imamo hrpu papira, ne vidimo preko nje. Isto se događa i u našoj glavi, trebamo imati red i dovoljno  praznog prostora inače smo usred kaosa i ne znamo kuda ići.

* Autor je stručnjak u rješavanju osobnih i poslovnih problema, radi u engleskom poduzeću Adcor Corporation ltd, London, UK, www.ad-cor.com

Dobar strateg

Naći vrijeme za planiranje

Direktori koji investiraju sebe i dobro biraju suradnike u koje imaju povjerenja mogu si dozvoliti da polovicu vremena rješavaju svakodnevne probleme, a drugu polovicu radnog vremena planiranju budućnosti poduzeća. Direktor poduzeća je i njegov prvi strateg.

Sport oslobađa misli

Problemi u poslu ne rješavaju se samo u uredu. Treba poći u prirodu i baviti se fizičkom aktivnošću. U svoj radni raspored treba uključiti i slobodno vrijeme, jer se tako misli usmjeravaju na drugu stranu. Tako se um oslobađa za rješavanje problema. Jer, zatrpani problemima, ljudi se nalaze usred kaosa iz kojeg je teško pronaći izlaz.

Milan Krajnc, [email protected]

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close