Mevlid JAŠAREVIĆ: Branko Perić se treba izviniti mojoj majci

Redakciji Oslobođenja stiglo je pismo osuđenog za teroristički napad na Ambasadu SAD-a u BiH koje objavljujemo u cijelosti

Neka je mir i spas na onoga ko slijedi Allahovu uputu! Obraćam vam se povodom obrazloženja moje presude od Branka Perića. Ja sam se nekoliko puta obraćao pismom dnevnoj novini Avaz, oni bi to uzeli i okrenuli na tako ružan i pokvaren način pa se sad obraćam vama, Oslobođenju, nadajući se da nećete isto postupiti. Ja vas upozoravam da svaki put kad novinari okrenu priču ili čak lažu i izmišljaju, to ne nanosi štetu i brigu samo nama pojedincima nego i našim majkama, ženama i djeci itd.

Tužilaštvo je na završnim riječima tražilo da budem osuđen na što veću kaznu ne bi li to druge odvratilo. Komentirajući to u mojim završnim riječima sam rekao: “Možete me suditi, ali napadi neće prestati. Nekoga ko ide da pogine i ostavlja svoju familiju neće spriječiti ako me puno ili malo osudite. Nemojte sve na moja leđa da biste spriječili druge kad to nekog ko odluči, neće spriječiti.” Branko Perić je na dan presude rekao: Jašarević se na kraju suđenja obratio riječima: “Možete me suditi, ali napadi neće prestati! Ovo nije poruka samo Sudu…”

Toliko sam stvari rekao u toku suđenja i da je to spomenuo, ne bi bio problem, stvari koje su možda i puno puta teže od ovoga šta je spomenuo Branko Perić. Problem je tu što su se moja majka i moja cijela familija nasekirali zbog riječi koje je Branko Perić spomenuo na dan presude i smatraju da su mi one donijele ovoliku kaznu. Nažalost, oni ne znaju da je Branko Perić na pokvaren način to izvukao iz konteksta. On je dobro čuo šta sam rekao, ali opet je ovako ružno postupio. Tražim da se Branko Perić oglasi javno i izvini mojoj majci što je izvukao iz mog konteksta i moj govor predstavio u skroz drugom svjetlu. Ali, priča ide dalje. Kad sam čuo čime se bavio Branko Perić, tražio sam audio i pisani zapis šta se govorilo na završnim riječima da bi dokazao čime se bavio Perić. Kad su mi dostavili zapise, fali, za ne povjerovati, oko jedna minuta i to baš ona o kojoj se radi. Da je bilo koja druga falila, ne bi na njih (sud) sumnjao. Poslije nekoliko obraćanja predsjednici suda da dobijem videozapis, pošto se na njemu bolje vidi kad nešto brišu i namještaju, elhamdulillah taj zapis dobijam i na njemu ima ta važna minuta. Ja smatram da Periću ovo nije bilo potrebno i da bi se trebao izviniti mojoj majci.

Kad vam već pišem, želio bih još nešto spomenuti. Dubravko Čampara na dan presude izlazi na FTV i kaže: “Jeste se on izvinio, ali se nije izvinio Veliću. Prvo, on je moje izvinjenje i kajanje ponizio i unizio, a drugo, prepisat ću vam sa obrazloženja moje presude jedan kratki tekst: “Činjenica je da vještak za sudsku medicinu nije mogao da se izjasni o tome kojim oružjem su povrede Velića nanesene, kao i da optužba nije ponudila dokaz u tom pravcu…” U ovom vremenu svako izvinjenje Veliću bi značilo priznavanje onog šta, kako sve ukazuje, nisam uradio. Molim Allaha da uputi i mene i vas!

Abdurrahman (Mevlid JAŠAREVIĆ)

P.S. Pozivam vlasnika Oslobođenja da izbaci horoskop iz njegovih novina. To je od najvećih grijeha kod Allaha, a neće ti izbacivanje toga zla uskratiti nafaku. Pošto neki ne shvataju kako je to krupan grijeh kod Allaha evo primjera: Da čovjek siluje svoju majku pa je ubije, nije veći grijeh od širka, prepisivanje Allahu druga. Raspitajte se ako mislite da moje riječi nisu tačne.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close