Mesud Pezer u Stockholmu osvjetlao obraz bh. atletike

Najveći uspjeh bosanskohercegovačke atletike nakon zlatne medalje Amela Tuke zasigurno je srebrna medalja bh. bacača kugle Mesuda Pezera (21) koji je na jučerašnjem mitingu u Stockholmu u “Dijamantskoj ligi” dospio na drugu poziciju među brojnim vrhunskim sportistima svijeta.

Njegovom naboljem rezultatu do sada kojeg je jučer ostvario, 19,68 metara prethodila su brojna evropska prvenstva i pripreme.

“Imao sam državno prvenstvo u Zenici gdje sam bacio dobar rezultat 19,99 kao i Evropsko prvenstvo gdje sam bio na četvrtoj poziciji”, rekao je Pezer dodajući kako novoosvojena srebrna medalja ima posebno mjesto u njegovom srcu.

“Ova medalja mi mnogo znači”, kazao je Pezer dodajući kako još uvijek nisu precizirana takmičenja koja ga čekaju u budućnosti ali koje s nestrpljenjem i spremnošću dočekuje.

Atletskom disciplinom bacanjem kugle koju karakteriše dobra tehnika, izdržljivost te okretnost, Pezer se bavi od 2009. godine.

Iako uslovi za sport u BiH nisu na nivou na kojem bi trebali biti, Pezer naglašava kako se pokušava ne osvrtati na takve stvari i ne dopustiti da kreiraju njegovu stazu sporta.

“Ne želim ništa da mislim o tome, moje je da treniram i budem dobar. Mogu pohvaliti Olimpijski komitet BiH na stipendiji koja mi puno znači”, istakao je Pezer.

Prema njegovim riječima, postoji veliki broj uspješnih bh. sportista koji na evropskim i svjetskim borilištima nastupaju pod bojama zastave zemlje koja za njih ne čini baš puno.

“To su krivi ljudi koji vode našu državu. Najveći ambasadori su sportisti ali samo je pitanje do kada će izdržati u našoj lijepoj BiH da rade u uslovima koje mi ‘imamo'”, naglasio je Pezer koji u atletici napreduje uprkos povredi koja ga često sputava na nastupima.

“Imao sam veliku povredu, već dvije godine me usporava da napredujem, ali sada ću se vratiti jači nego ikad, željan pobjeda i dobrih rezultata”, naglašava dodajući kako su njegova najveća podrška roditelji koji su vjerovali u njega u najtežim trenucima sportske karijere.

Uz to, kako naglašava, vjera mu oduvijek pomaže u teškim danima.

“Posebno onda kada sam bio povrijeđen ali me vjera ojačala kao čovjeka. Čovjek bez vjere nema ništa”, zaključio je Pezer koji je u martu ove godine u Portugalu osvojio prvo mjesto hicem od 19.44 metara kojim je oborio lični rekord ostvaren prethodnog mjeseca u Istanbulu.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close