MESS: Uz predstave iz Kolumbije i Srbije i prvi put predstava iz Maroka

Pored predstava iz Kolumbije («Sara kaže»), Srbije («Čarobnjak»), Internacionalni teatarski festival MESS prvi put će u srijedu 08. oktobra ugostiti i predstavu iz Maroka («Ha!»). Kao rezultat saradnje sa Savezom gluhih Kantona Sarajevo, prvi put će neke od festivalskih predstava biti prilagođena osobama sa poteškoćama sa sluhom, a riječ je o predstavi «Čarobnjak», te u četvrtak «Mali mi je ovaj grob». Posebno druženje će biti organizirano sa djecom poslije izvedbe predstave «Genijalni genije» koju će također moći pratiti i djeca oštećenog sluha.
Dan će programski otvoriti ostvarenje kolumbijskog reditelja Fabia Rubiana Orjuele koji će nakon “Utrobe kita“ sarajevskoj publici predstaviti i predstavu “Sara kaže“. Predstava se temelji na tekstovima Makoa Sagure, japanskog pisca i pilota koji je nestao u Drugom svjetskom ratu i koji se pita: “Šta se dogodi kada ubistvo nestane iz zajednice?” Sagure shvata da je periodično potreban minimum ubistava – jedno ubistvo svakih stotinu dana. Na ovaj način se nasilne smrti kontroliraju, a ubistva koja su izazvana strahom, bolom, otuđenjem, posebnim interesima ili političkim idealima sprečavaju. Predstava će igrati u Kamernom teatru 55 sa početkom u 18 sati.
Narodno pozorište Sombor na Festivalu gostuje sa predstavom “Čarobnjak“, koja je zasnovana na tekstu Fedora Šilija i u režiji Borisa Liješevića. Predstava govori o životu Tomasa Manna, a radnja komada obuhvata period od 1891. godine, kada je Man bio đak i imao petnaest godina, do 1949. godine, kada je njegov sin Klaus izvršio samoubistvo. Naizgled biografska, ova drama, osim činjenica, zasnovanih na motivima Mannovog književnog djela i historijskim podacima o njegovom životu, u sebi miješa biografske činjenice i fiktivne događaje, kao i likove. “Čarobnjak“ će svoje igranje imati u Narodnom pozorištu Sarajevo sa početkom u 20 sati.
Šesti festivalski dan će zatvoriti marokanska koreografska predstava “Ha!“ u režiji Bouchre Ouizguen. Crpeći inspiraciju iz poezije Dželaludina Rumija, velikog perzijskog pjesnika i mistika, osnivača Mevlevijskog derviškog reda, ova predstava istražuje ludilo. U Evropi, luđake/inje uvijek zatvaraju u ustanove dok u arapskoj kulturi to nije slučaj jer oni/e u društvu imaju svoje mjesto. Ljubitelji teatra predstavu “Ha!“ će moći pogledati u Sarajevskom ratnom teatru od 22 sata.
Kompletan program 54. MESS-a može se pronaći na www.mess.ba.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close