Kultura

Mersad Berber – Mistik “svijeta Bosne, njenih otomanskih slojeva i tragičnog usuda njenih ljudi”

Govorio je da svoju inspiraciju najviše crpi iz “mističnog svijeta Bosne, njenih otomanskih slojeva i tragičnog usuda njenih ljudi”.

Mersad Berber (1. januar 1940; Bosanski Petrovac; umro 7. oktobra, 2012. u Zagrebu) je bio bosanskohercegovački akademski slikar. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. godine, Odsjek slikarstvo u klasi Maksima Sedeja. 1965. godine završio je specijalku za grafiku. Od 1978. do 1982. godine radio je na Katedri za crtež i grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Danas je Berber poznat u svijetu kao jedan od najpoznatijih grafičara. Njegovo djelo je uvršteno u kolekciju Tate Gallery 1984. godine. Imao je čitav niz samostalnih i kolektivnih izložbi. Dobitnik je preko 50 nagrada i priznanja za svoj rad. Od 2007. godine član je Ruske akademije umjetnosti.

Živio je i radio u Zagrebu i Dubrovniku od 1992. godine.

Opširnije:
mersad-berber.com

Vezan tekst:

Odlazak umjetnika koji je osvojio svijet

Piše: Filip Mursel Begović – Izvor: Al Jazeera

“… o svojoj domovini Bosni govorio je kao o svetoj supstanci rođenja čovjeka, svojim jedinim pribježištem. Volio je citirati grčkoga pjesnika Seferisa – „gdje god otputujem Grčka me ranjava“ – da bi odmah potom priznao da kod njega uvijek ima, kao kod djeteta, jedna himnična zanesenost Bosnom, koju je nazivao Arhivom.”

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close