Merkelova okuplja vodeće bh. lidere

Savezna Republika Njemačka, kao vodeća evropska sila, već od jeseni ove godine planira aktivniji diplomatski angažman na rješavanju krize u Bosni i Hercegovini, a prvi korak u tom pravcu trebalo bi da se dogodi 28. avgusta na velikoj konferenciji o zapadnom Balkanu.

Ovo je “Nezavisnim” potvrdilo više diplomatskih izvora iz Brisela i Sarajeva, koji navode da uopće nije slučajan ni nedavni dolazak u Sarajevo Franka Valtera Štajnmajera, njemačkog šefa diplomatije.

“Na velikoj konferenciji u zapadnom Balkanu 28. avgusta, koju organizuje Angela Merkel, njemačka kancelarka i jedna od najmoćnijih žena u svijetu politike, fokus će biti na BiH i situaciji u BiH. U tom kontekstu poziv mogu očekivati vodeće političke ličnosti iz Bosne i Hercegovine”, rekao je jedan od naših izvora.

“Nezavisne” su od političkih stranaka pokušale dobiti zvaničnu potvrdu ove informacije, međutim niko od naših sagovornika nije mogao da govori o 28. avgustu, navodeći da još nisu dobili zvanične pozive.

Kao svojevrsni uvod u veliku konferenciju o zapadnom Balkanu može da se ocijeni i posjeta Aleksandra Vučića, premijera Srbije, zvaničnom Berlinu, što samo potvrđuje pojačani interes Njemačke za cijeli region, a to će biti naglašeno i na julskom sastanku u Dubrovniku, koji Merkelova, barem prema najavama, organizira sa šefovima država.

Kako god, i sam tajming velikog avgustovskog skupa čini se da je odabran u tempirano vrijeme, svega desetak dana pred početak zvanične izborne kampanje u BiH. Kakve će stoga biti poruke Angele Merkel i u kojem pravcu će se kretati najava pojačanog njemačkog angažmana u BiH – možemo samo pretpostavljati.

U samom sjedištu EU određeni događaji upravo nagovještavaju ovakav, “njemački scenarij”. Takav utisak je stekao i Igor Davidović, ambasador pri bh. misiji u Briselu.

“Nakon intenzivnog angažmana Njemačke u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, stiče se utisak o većoj posvećenosti ove zemlje Bosni i Hercegovini”, kaže Davidović.

Ono što je, pak, izvjesno jeste da niti jedan bh. zvaničnik i politički lider ne može očekivati olakšice i određene “političke kredite” u odnosu na vlastite obaveze. Drugim riječima, u diplomatskim krugovima već se uveliko priča da će se predstavnici ove evropske sile držati metoda uvjetovanja, koji oni u svojim diplomatskim kontaktima opisuju kao “fer uslovljavanje”.

Neće, stoga, biti nikakvog odstupanja od ranije postavljenih uvjeta.

“Njemačka će svakako i dalje postavljati zahtjeve za napredak BiH”, kaže naš diplomatski izvor, navodeći kako je izvjesno da ni za BiH ni za njene lidere neće biti olakšica u procesu napretka, odnosno proširenja.

Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kaže da se u situaciji narušenih geopolitičkih odnosa u Evropi (prvenstveno slučaj Ukrajine) može očekivati da se Njemačka značajnije zauzme za “neuralgične tačke”.

“Njemačka je, nesumnjivo, najjača evropska sila i na nužan način glavni oblikovatelj evropske politike, a mi već imamo konkretne tragove njemačkog djelovanja kroz nedavni dogovor narodnjačkih stranaka iz BiH. Sada možemo očekivati dalji angažman Berlina na demokratizaciji bh. društva”, ističe Mujkić.

On zaključuje da u Evropi uveliko postoji spremnost da se konačno prekine sa potkopavanjem demokratskih praksi i procedura, što je, kako navodi Mujkić, “karakteristika gotovo svih političkih aktera u BiH”.


“Dogovor da se pomogne BiH”

Sagovornik iz sjedišta Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH pojašnjava da su indikativni i stavovi njemačkog šefa diplomatije koje je ovaj izgovorio prilikom boravka u Sarajevu.

“Štajnmajer je bez okolišanja jasno naglasio da će Njemačka biti uz BiH i raditi na reformama zajedno s BiH, a sada Merkelova poziva vodeće političke ličnosti. To puno govori. Dakle, očito je da postoji širi politički dogovor u Njemačkoj da se pomogne BiH, ali i cijelom Balkanu”, kaže sagovornik, koji je zbog poznatih diplomatskih procedura insistirao na anonimnosti.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close