Merkel saziva u Berlinu konferenciju o zapadnom Balkanu

BERLIN- Na konferenciju u Berlinu koju 28. augusta saziva njemačka savezna kancelarka Angela Merkel bit će pozvani premijeri, ministri vanjskih poslova kao i ministri privrede iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Albanije te predstavnici EU, potvrđeno je Agenciji FENA u Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu.

” Konferencija ne treba biti okrenuta prošlosti već osvijetliti perspektive regiona koje su orijentirane ka budućnosti. Ovim želimo naglasiti da Njemačka i dalje ima veliki interes za zapadni Balkan i politički i ekonomski razvoj u regionu. Njemačka je jasno opredijeljena cilju da sve države zapadnog Balkana postanu članice EU”, navode iz Ambasade Njemačke u odgovoru na pitanje Agencije FENA o konferenciji koju saziva kancelarka Merkel.

Naglašavaju da su u fokusu konferencije teme pomirenja, rješenje preostalih konflikata, poduzimanje infrastrukturnih mjera te pitanja kako da se u regionu ostvari ekonomska dinamika.

“Kao najvažniji trgovački partner Bosne i Hercegovine, pažljivo pratimo ekonomsku situaciju ovdje, pri čemu želimo pomoći zemlji da generira rast i da stvori nova radna mjesta. Ovom cilju služi i “Compact for Growth” koji je 26. maja na Ilidži predstavio njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier”, precizirali su iz Ambasade SR Njemačke odgovarajući na pitanje Agencije FENA šta BiH može očekivati od konferencije u Berlinu.

Prije konferencije u Berlinu, bit će održana konferencija u Dubrovniku čiji domaćin će biti predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a na kojoj će sudjelovati predsjednici država zapadnog Balkana.

Josipović je najavio integraciju dvaju neovisnih regionalnih procesa u jedan, pod nazivom Brdo-Brijuni, da bi čelnici regije nastavili s redovitim okupljanjima. Jedan od ciljeva objedinjavanja tih procesa jest stvaranje dobre klime za nastavak integracijskog procesa jugoistočne Evrope.

Konferenciji u Dubrovniku 14. i 15. jula, kako se očekuje, prisustvovat će njemačka kancelarka Angela Merkel.

A proširenje EU na regiju zapadnog Balkana bit će također tema ovogodišnjeg Croatia foruma koji će biti održan od 10. do 12. jula u Dubrovniku. To je međunarodna konferencija na kojoj sudjeluju ministri vanjskih poslova država članica EU, država regije te predstavnici međunarodnih organizacija i nevladinog sektora, a organizira je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Tzv. “Brdo proces” započeo je samitom lidera zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja u julu prošle godine. Tada su lideri Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova, uz predsjednika Francuske Françoisa Hollanda koji je prisustvovao samitu, izrazili spremnost za jačanje stabilnosti saradnjom i uz poštovanje dobrosusjedskih odnosa.

Zemlje ove regije su u okviru inicijative „Brdo proces“ rekle da će podržati i pomoći jedna drugoj razmjenom iskustava, a u okvirima ciljeva širenja Evropske unije.

Angažman Slovenije i Hrvatske kroz procese Brdo i Brijuni ima za cilj uključenje zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Nakon ulaska Hrvatske u EU ciljevi ostaju nepromijenjeni, a proces pristupanja mora biti nastavljen i kada je riječ o drugim zemljama regije.

I tokom nedavne posjete predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, a potom i premijerke Slovenije Alenke Bratušek potvrdili su spremnost Slovenije da pomogne BiH na putu ka EU i NATO-u.

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić naglašava da je važno sve vrijeme imati u fokusu evropsku perspektivu BiH i ono što je dogovoreno i što je preuzeto iz zaključaka, te da treba širi i više koncentriran pristup BiH.

“Ono što mi ponavljamo jest nesnižavanje kriterija, ali i pomoć BiH da dostigne te kriterije. Ono što smo imali do sada jest to da su kriteriji bili visoki, BiH ih nije dostizala, klizala je natrag. Zato je važan proaktivan pristup EU”, rekla je nedavno Pusić koja će biti domaćin predstojećeg Croatia foruma u Dubrovniku o temi proširenje EU na regiju zapadnog Balkana.

Predsjedništvo BiH je, na posljednjoj sjednici, prihvatilo poziv predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Republike Slovenije za učestvovanje na sastanku lidera procesa Brdo-Brijuni u Dubrovniku.

(fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close