PolitikaRegion

Merkel i Macron pozivaju zemlje EU da predaju svoje suverenitete Bruxellesu

Angela Merkel je održala je govor u kojem je naglasila potrebu pružanja više ovlasti Europskoj uniji, piše njemački dnevni list Die Welt. Konkretno, kancelarka je istaknula kako bi europske zemlje trebale biti spremne povjeriti svoje suverenitete Europskoj uniji, iako na organiziran način i nakon odobrenja nacionalnih parlamenata.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron su se složili kako bi EU u budućnosti trebala dobiti više ovlasti, a to zahtijeva ustupke svih njenih država članica, piše Die Welt.

Macronu se osobito svidjela izjava  Angele Merkel koja je govorila o predaji  nacionalnih suvereniteta europskih zemalja Europskoj uniji, piše njemački list.

“Nacionalne države danas moraju – kažem, moraju – biti spremne dati svoju suverenost “, rekla je Merkel u srijedu, govoreći na sastanku Zaklade Konrad Adenauer na događaju na temu“Parlamentarizam između globalizacije i nacionalne suverenosti”.

Međutim, Merkel je ovu izjavu ublažila izjavom kako to je, naravno, treba  provesti “organizirano”.

“Države uvijek trebaju biti odgovorne za sklapanje takvih sporazuma, a odluku prvo mora donijeti jedan ili drugi nacionalni parlament”, dodala je njemačka kancelarka.

Die Welt podsjeća da je ranije njemačka kancelarka održala govor u Bundestagu, upozoravajući kako je u vezi s kontroverznim imigracijskim ugovorom Ujedinjenih naroda protiv nacionalizma.

“Neki vjeruju da se mogu nositi sa svime i sami misliti samo o sebi. To je čisti nacionalizam. To nije patriotizam. Patriotizam je kada drugi računaju na interes Njemačke i prihvaćaju situacije od kojih svi imaju koristi”, rekla je njemačka kancelarka.

U nedjelju je francuski predsjednik Emmanuel Macron održao je govor u Bundestagu i zahtijevao “više Europe” i vidljiviji prijenos nacionalnih suvereniteta Europskoj uniji.

Prema njegovim riječima, svaka bi država, ali zajedno s drugima, trebala imati priliku donositi odluke o vanjskoj i razvojnoj politici i pitanjima migracija, piše Die Welt.

Die Welt

 

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close