Meris Muhović za Novi.ba: Ovo je za moju BiH, dokazao sam svima koliko vrijedi bh. karate

VICEPRVAK EVROPE U KARATEU DO 84 KG

Bh. reprezentativac Meris Muhović osvojio je danas srebrenu medalju nakon poraza u finalu Evropskog prvenstva za seniore, koje se održava u francuskom Montpeilleru.

Podsjećamo, on je u kategoriji do 84 kilograma prvog dana takmičenja, 5. maja, stigao do velikog uspjeha i finala, ali danas je ipak bolji bio turski predstavnik Ugur Aktas s 3:0.

Ovo je svakako veliki uspjeh za bh. karate, a Meris je brat proslavljenog bh. karatiste Denisa Muhovića, koji je ujedno i selektor bh. selekcije.

“Osjećam se super iako nisam ispoštovao zadatak koji sam sebi postavio uoči finalne borbe. Naime, u četvrtak na eliminacijama u četvrtfinalu i polufinalu sam briljirao, u prvoj borbi sam deklasirao hrvatskog reprezentativca 5:0, a u drugoj borbi sam se susreo s favoritom i aktuelnim prvakom iz Azerbejdžana Mamayevom kojeg sam u zadnjoj sekundi pobijedio. U četvrtfinalu sam radio s Ukrajincem i 40 sekundi do kraja sam gubio 4:0 i uspio da preokrenem rezultat i pobijedim 6:4, dok sam u polufinalu se borio s Nijemcem koji je prethodno izbacio aktuelnog svjetskog prvaka i domaćina također prvaka Evrope i svijeta. Tada sam u zadnjim sekundama poentirao nogom za pobjedu od 3:0”, kaže na početku razgovora za Novi.ba Meris Muhović.

Ukratko nam je opisao i finalni dvoboj.

“Što se finala tiče nisam ispoštovao taktiku što smo moj trener Denis Muhović i ja zamislili. Na to je uticalo više faktora, od samog pritiska tako velike borbe do povrede koju vučem već nekoliko mjeseci, a koja se obnovila na u borbama od četvrka”, rekao je Muhović.

Ipak, ni ovo nije pokvarilo sjajan utisak koji je ostavio u Francuskoj.

“Zadovoljan sam i neću se osvrtati i razmišljati šta bi bilo da sam ovako ili onako postupio. Mlad sam, dokazao sam i pokazao mlađima koliko vrijedi karate koji vježbamo u Bosni i Hercegovini i da s parketa i izbušenih tatamija iz holova škola, poslije 18 sati vožnje u kombiju možemo parirati najvećim svjetskim silama koje u ovaj sport ulažu milione. Još jednom se želim zahvaliti svima i obećati da ću još više i bolje trenirati i još sjajnija odličja donositi u našu siromašnu, ali lijepu domovinu”, poručio je novi viceprvak Evrope.

Otkrio nam je da nakon ovoga slijedi mala pauza, pa nastavak priprema za Svjetsko prvenstvo koje se održava krajem oktobra u Linzu (Austrija), gdje će svakako biti jedan od favorita. Potvrda odličnih nastupa stigla nam je i prije mjesec dana kada je osvojio i Svjetski kup u Sloveniji.

“Zahvalio bih se naročito svojoj porodici, a pogotovo mojoj majci koja izlazi na kraj s mojim stilom života. Treniram dva puta dnevno, jedem pet puta dnevno i sad vam je jasno koliko vremena provodi za veš mašinom, peglom i koliko vremena provodi u kuhinji. Zahvalio bih se i svojim trenerima Denisu Muhoviću i Dini Tabakoviću, svojim kolegama iz kluba bez kojih ništa ovo ne bi bilo moguće, kao i Elit Nutrition radnji koja me sponzoriše vezano za suplemente. Također tu je i CSRP Gym, gdje sam radio kondicione treninge i naravno svojim profesorima s Fakulteta za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu koji razumiju moje izostanke s predavanja”, skromno je poručio ovaj mladi šampion.
Razgovarao: Mirza Hadžijusufović, Novi.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close