Urednički kutakVisoko

Meldina Ugarak ili Aktiv žena Medžlisa IZ Visoko – “Mimohod” politikantstva

Jučer je u Visokom trebao da se održi manifestacioni protest osude odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH o tome da se zabrani nošenje hidžaba u pravosudnim institucijama.

U prvobitnim najavama ovog dešavanja, a u svojstvu organizatora spominjala se “neformalna graupa žena” i Aktiv žena Medžlisa islamske zajednice u Visokom. Svi poznavaoci organizacijske strukture IZ u BiH znaju da ova vjerska zajednica nije strukturalno ustrojena kao političke partije.

Na jučerašnjem okupljanju se ispostavilo da se radi o “dobrom nijetu” ili politikantskom “igrokazu” – usiljenom manifestacionizmu jeftinog karaktera.

Populistička retorika “strpana u usta učenica” sa redom ilahija i lekcijama retroaktivnog i redefinisanog isčitavanju historije – “za šta su ginuli heroji rata”, a bez da se čuju konkretne primjedbe na odluku VSTV: nije ništa drugo, već klasični primjer jeftinog politikanstva.

Šteta je da u takvim manifestacijama se zloupotrebaljavu ustanove i institucije kao što je Medžlis IZ Visoko.

Da su “organizatori” imali više znanja u odnosu na “dobru volju”, ječur bi smo čuli zvanične i službene stavovo Rijaseta IZ BiH po tom pitanju. A isti su bili dostupni na službenim stranicama islamskazajednica.ba i preporod.com.

Ako je “nijet” bio da se artikuliše politički stav Bošnjaka, za očekivati je bilo usaglašen nastup predstavnika svih političkih partija u kojima političke interese artikulišu Bošnjaci.

Kako nismo imali ispunjen niti jedan od navedenih uslova, te kako smo svjedočili jeftinom populističkom manifestacinizmu, svojstvenom ublehašima iz NVO sektora – svaka sumnja u vjerodotojnost i dobronamjernost ove manifetacije je osnovana.

magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close