Mehmedović o Aliji Izetbegoviću: Bio je državnik i moralista koji je znao odgovoriti izazovima

Bošnjačka kulturna zajednica u Belgiji u gradu Antwerpenu organizirala je akademiju povodom 12. godišnjice od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića “Velikim Bogom se kunemo da robovi biti nećemo”, piše bh. novinska agencija Patria.

Akademija je dobila naziv po poznatom citatu Izetbegovića pred početak srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, koja je postala veliki motiv patriotima Bosne i Hercegovine da stanu u odbranu zemlje, iako su pred sobom imali daleko vojno opremljenijeg i snažnijeg neprijatelja.

Prisutni su vidjeli i film o liku i djelu Izetbegovića, a obratio se i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović.

– Važno je sjećati se lika i djela Alije Izetbegovića jer je on čovjek koji je svoj život podredio borbi za slobodu Bošnjaka, a kroz izgradnju demokratskog društva i svih ostalih koji žive u BiH. Raspad bivše Jugoslavije doveo je do nesreće, najviše Bošnjacima, ali i u takvim okolnostima znao se postaviti i biti i komandant i političar i diplomata i dobar moralista…ali i državnik koji je znao odgovoriti izazovima koji su bili u tom trenutku.

Mehmedović je kazao i da je predsjednik Izetbegović bio jedan od rijetkih koji se odrekao trona iako je svojim autoritetom i mudrošću mogao da bude doživotni predsjednik.

– Nije to dozvolio. Nažalost oni koji su vodili i SDA i državu do danas nisu bili adekvatna zamjena. O liku i djelu će se sigurno moći realnije govoriti sa veće vremenske udaljenosti…ali i o tome da li je bio pozitivna historijska ličnost…bez obzira na sve napade i nezgode koje su ga pratile cijeli njegov život – kazao je Mehmedović.

IZ BIOGRAFIJE

Alija Izetbegović je rođen u Bosanskom Šamcu 8. avgusta 1925. godine. Bio je jedan od najistaknutijih bošnjačkih lidera svog vremena, a osnivač je Stranke demokratske akcije. Umro je 19. oktobra 2003. godine.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close