Međureligijska konferencija Grac 2013

Grad Grac bit će domaćin međureligijske konferencije koju organizuje Afro-azijski institut, pod pokroviteljstvom ureda gradonačelnika Graca, a suorganizator je i Islamski Kulturni Centar Grac. Uz pripadnike svih religija među učesnicima su i predstavnici muslimana iz različitih dijelova svijeta. Konferencija počinje u srijedu 17. jula i trajat će 4 dana.

Dr. Mustafe ef. Cerića – reisu-l-ulema emeritus održat će predavanje na temu “Religija za mir” (Religion for Peace), u subotu 20. jula. Gradonačelnik Graca mr. Siegfried Nagl primit će dr. Cerića u vijećnici zajedno sa ostalim učesnicima konferencije. Dr. Mustafa ef. Cerić biće i hatib na džuma namazu u petak 19. jula na vakufskoj zemlji za izgradnju prve džamije u Laubgasse 22. Pored dr. Cerića učesnici konferencije će biti i dr. Nedžad ef. Grabus – muftija slovenački, hafiz Idriz ef. Benjamin – imam džamije u Penzbergu (Njemačka) i predsjednik ZIEMa (“Zentrum für Islam in Europa” in München / “Centar za islam u Evropi” u Minhenu), prof. Esad Memić – Predsjednik IZBA (Islamska zajednica Bošnjaka Austrije), Ibrahim ef. Čikarić – imam Islamskog Kulturnog Centra Grac i član predsjedništva IZBA-e, dr. Zekirija Sejdini – predsjednik Sabora Islamske zajednice Austrije, Aldin Bektaš, rukovodilac Sektora za odnose s javnošću iz Islamskog Kulturnog Centra Grac i drugi.

Cilj konferencije je da se pošalje poruka mogućnosti mirnog suživota različitih religija – jednih sa drugim, a ne samo jednih pored drugih. Poruka treba da se raširi ne samo u Gracu i Austriji, nego i  cijelom svijetu. A grad Grac i sam pokazuje i dokazuje mogućnost uspješne prakse suživota i suradnje među religijama i religijskim zajednicama.

Prošle godine je počela gradnja prve džamije sa munarom na ovim prostorima i završena je etapa podrumskih prostorija. Ove godine se očekuje nastavak radova. Islamski Kulturni Centar Grac u mjesecu Ramazanu provodi akciju u kojoj sve muslimane pozivaju da novčanim vakufom pomognu dalju gradnju, a vise informacija se nalazi na stranici www.islamgraz.org.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close