Međunarodni naučni simpozij u povodu 30 godina od “Sarajevskog procesa”

Predsjednik Udruženja ”Mladi muslimani” Edhem Bakšić kazao je u uvodnom obraćanju na međunarodnom simpoziju organizovanom u Sarajevu u povodu jedne decenije od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, da “Mladi muslimani” nisu samo “naša prošlost već naša sadašnjost i budućnost”.

Međunarodni naučni simpozij u povodu 30 godina od “Sarajevskog procesa” i deset godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, počeo je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency.

U uvodnom obraćanju govorila je i kćerka Alije Izetbegovića, Sabina Berberović, koja je tom prilikom kazala da su je organizatori zamolili da se obrati umjesto brata Bakira Izetbegovića i da kaže nekoliko riječi o sudskom procesu muslimanskim intelektualcima 1983. godine.

“23. marta. 1983. godine agenti Državne bezbjednosti su u zoru počeli sa pretresima po kućama osumnjičenih. Kako se moji roditelji nisu javljali na telefon, otišla sam do njihovog stana, otključala vrata i našla se oči u oči sa inspektorom Klarićem i još deset agenata koji su preturali po stanu”, prisjetila se Berberović.

Prema njenim riječima, nakon par sati, pokupili su pasoše njenih roditelja, štedne knjižice, sav novac koji su imali, neke knjige i rukopise i poveli Aliju Izetbegovića.

“Na izlasku sam upitala oca šta da radimo. Osvrnuo se idući niz stepenice i rekao: ‘Objavite knjigu’. Mislio je na svoju knjigu ‘Islam izmeđi Istoka i Zapada’. Čovjek koga su upravo uhapsili zbog onoga što je pisao, vjerovao je da je upravo to što je pisao njegova glavna odbrana”, kazala je Berberović.

Kako je kazala, knjiga je objavljena dok je bio u zatvoru, a “objaviti knjigu” je značilo “objavite istinu”.

“Kada je suđenje počelo, sud je za svakog optuženog izdao porodicama po jednu propusnicu. Sva ostala mjesta u sudnici su bila rezervirana za publiku odbrane koja je regrutovana po partijskoj liniji po mjesnim zajednicama”, pojasnila je Berberović i dodala da je na suđenje išla svaki dan.

“Vjerovatno je sve čemu su svjedočili na ovom suđenju bilo dovoljno da odvrati novinare od pomisli da prenesu istinu. Svjedoci su poricali optužbe, a oni su pisali: ‘Svjedoci potvrđuju optužbe’”, prisjetila se Berberović.

Prema njenim riječima, jedini koji su časno radili svoj posao u sudnici, bili su advokati iz Sarajeva, Beograda i Zagreba.

“Suđenje je završeno nakon mjesec dana, izricanjem drakonskih kazni, naš otac je dobio 14 godina zatvora. Odbrana publika je frenetično aplaudirala. Predstava je bila završena”, kazala je Berberović.

Prisjetila se i posjeta Aliji u zatvoru u Foči.

“Ulje, puter, šećer, kafa su se mogli kupiti u organičenim količinama na kupone. Struja je isključivana na osam sati svakog dana”, kazala je Berberović i dodala da su u narednih pet godina i osam mjeseci, jednom mjesečno su išli u posjete ocu u Foču.

“U njima nismo smjeli govoriti o procesu, nepravdi i lažima”, kazala je ona.

Prisjetila se i pisma koje joj je otac napisao 1984. godine.

“…U našim pismima biće i malo laži, znam to, i to sam već uračunao. Lagaćemo da smo bolje nego što jesmo, da se manje brinemo…., ali te laži će biti zbog nekih lijepih istina. Zbog tih istina vrijedi živjeti, uprkos svemu…ne rekosmo li da je sve relativno?”, pojasnila je Berberović.

Ona je dodala da je rahmetli predsjednik iz zatvora izašao 25. novembra. 1988. godine.

Predsjednik Udruženja ”Mladi muslimani” Edhem Bakšić kazao je u uvodnom obraćanju da “Mladi muslimani” nisu samo “naša prošlost već naša sadašnjost i budućnost”.

On je spomenuo i Teufika Velagića, koji je preminuo prije četiri dana, a bio je jedan od naistaknutijih članova te organizacije.

Direktor Muzeja “Alija Uzetbegović” u Sarajevu Adnan Žiško u uvodnom obraćanju je rekao nekoliko riječi o muzeju čiji je direktor.

“Muzej ‘Alija Izetbegović’ služi kao podsjetnik, ali i kao poruka sljedećim generacijama, poruka da za sve što vrijedi treba se boriti”, pojasnio je Žiško.

Dvodnevni simpozij organizuje Internacionalni Univerzitet u Sarajevu (IUS), Muzej Alija Izetbegović i Općina Bagcilar iz Istanbula.

Nakon uvodnog obraćanja govorit će i Džemaludin Latić, Edhem Bičakčić, Mustafa Spahić kao i neki drugi akademici.

Neke od tema prvog zasjedanja bit će “Hegemonijsko negiranje bošnjačkog bića”, “Inkriminacija slobodne islamske misli” kao i “Kršenje temeljnih ljudskih prava u SFRJ”.

Drugi dan simpozija profesor sa IUS-a prof. dr. Mehmet Can održat će predavanje na temu “Srebrenica: Da li je ona neuspjeh u Alijinoj karijeri lidera”.

Osim toga, asistent s Univerziteta Erciyes Ismail Kose govorit će na temu “Rat u Bosni u dokumentima CIA-e:1992-1998”.

Simpoziju će također prisustvovati narodni poslanik iz redova turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Huseyin Burge, ambasador Turske u BiH za vrijeme ratnog perioda Sukru Tufan, generalni direktor humanitarne organizacije IHH Bulent Yildirim, počasni predsjednik pokreta “Mili gorus” Yavuz Celik Karahan, predsjednik Grupe za solidarnost sa BiH Bahadir Islam, kao i drugi gosti.

Simpozij će se okončati završnim obraćanjem i deklaracijom simpozija.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close