Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Ujedinjeni narodi proglasili su 03. decembar Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, a UN-ova Komisija za ljudska prava u svojoj rezoluciji od 05. marta 1993. pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 03. decembra: “s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu”. Često nismo ni svjesni velikog broja osoba koje žive s invaliditetom i izazovima s kojima se suočavaju. Procjenjuje se da 650 miliona ljudi živi s invaliditetom ili oko 10% svjetske populacije.

Obilježavanje  Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u 2012. pruža priliku za rješavanje ove isključivosti  s naglaskom na promicanju pristupačnosti i uklanjanju svih vrsta barijera u društvu.Promicanje razumijevanja problematike invaliditeta i mobilizacije podrške koja omogućuje dostojanstvo, ostvarenje prava i dobrobiti osobama s invaliditetom provedbom kroz nacionalne, regionalne i globalne napore, kao i podizanje svijesti o veličini i posljedicama invaliditeta za osobu i društvo u cjelini, neke su od aktivnosti kojima se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u suradnji s organizacijama osoba s invaliditetom FBiH, povodom 3. decembra, danas organizuje šetnju kroz grad pod nazivom “Pokušaj biti JA”.Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber, s drugim kolegama i osobama s invaliditetom proći će kroz grad u “invalidskim kolicima”, s povezom na očima i na taj način pokazati razumijevanje prema problemu invaliditeta.

Šetnja počinje ispred Katedrale u Sarajevu u 12.30 sati, a završava se oko 13.30 sati ispred zgrade institucija BiH.

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizovat će danas  u 14 sati i prijem za osobe s invaliditetom i organizacije civilnog društva koje pružaju podršku i zagovaraju prava osoba s invaliditetom.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close