Međunarodni dan muzeja obilježen donatorskom akcijom ‘Kafa za Zemaljski muzej BiH’

Muzej ne radi, mi nismo u stanju da pružamo redovne usluge i samim tim i obilježavanje raznih manifestacija uključujući i ovu, rekao je direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić

(AA)

U okviru manifestacije Noć muzeja članovi kolektiva Zemaljskog muzeja BiH, koji je već mjesecima zatvoren za javnost, simbolično su obilježili Međunarodni dan muzeja ispred zgrade Zemaljskog muzeja u Sarajevu, donatorskom akcijom „Kafa za Zemaljski muzej BiH“, javio je novinar agencije Anadolija.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić rekao je da je današnja akcija inicijativa direktora i uprave škole Enver Čolaković iz Breze.

„U sklopu toga je i inicijativa da se organizira i jedno kafe druženje i to je u sklopu svih današnjih aktivnosti“, rekao je Busuladžić.

kafa za muzej3

Odgovarajući na novinarsko pitanje dali ima nešto da poruči sa ovog mjesta, Busuladžić je rekao da on više ne polaže “puno nade na takve vrste stvari”.

„Ne zbog toga što mi je to zadovoljstvo nego poučen dosadašnjim iskustvom. Muzej ne radi, mi nismo u stanju da pružamo redovne usluge i samim tim i obilježavanje raznih manifestacija uključujući i ovu“, pojasnio je Busuladžić.

U sklopu današnje akcije, učenici škole iz Breze su priredili bogat kulturno-zabavni program koji su pratili građani Sarajeva.

Obilježavanju se pridružio i kolektiv  Historijskog muzeja Sarajevo

kafa za muzej1

„Historijski muzej BiH se kao i prethodnih godina uključio u obilježavanje ovog značajnog događaja za sve svjetske muzeje i tako postao dio velike zajednice muzeja. Mi to radimo kako bismo se priključili zajednici muzeja ali i da još jednom skrenemo pažnju na položaj muzeja u bh. društvu koje je potpuno nepravedno zapostavljen“, kazala je za agenciju Anadolija pomoćnica direktora za muzejske djelatnosti Elma Hašimbegović.

Ona je podsjetila na zatvaranje Historijskog i Zemaljskog muzeja kao i na ostalih pet institucija kulture.

Prema riječima Hašimbegovićeve, oni su pripremili bogat cjelodnevni program koji se sastoji od panel diskusija i izložbi.

kafa za muzej2

(Anadolija/av)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close