Međunarodna krizna grupa: BiH polako ide ka raspadu!

Bosna i Hercegovina polako klizi ka raspadu, navodi se u najnovijem izvještaju Međunarodne krizne grupe (ICG), javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).
– Mali je rizik od smrtonosnog konflikta, ali nakon što su u tu zemlju ušle milijarde dolara pomoći, snažna međunarodna administracija i podrška Evrope ona, ipak, polako ide ka dezintegraciji. Različiti ciljevi i interesi tri naroda su stalni izvor krize koju povećava ustav koji ne ispunjava potrebe niti jednog naroda – navodi se u analizi ove međunarodne nevladine organiziacije.
Kako ističu, politička elita ima u svojim rukama sve nivoe vlasti i najveći dio ekonomije, a glasači nemaju praktičnog načina kako da ih smjene. EU, za to vrijeme, nameće BiH zadatke koje ne može ispuniti.
– Međunarodni projekt izgradnje BiH bio uspješan, a fizički ratni ožiljci se više ne vide, i u zemlji vlada mir. Ali, politička agonija pokazuje ograničenja strane intervencije. Sve više Bosanaca postavlja pitanja koje je bilo aktuelno prije rata: Hoće li BiH ostati jedna zemlja, dvije ili tri? Ako ostane jedna, hoće li imati dva ili tri entiteta – navodi se između ostalog u izvještaju.
Srce problema je dejtonskom ustavu, smatraju iz ICG. Potreban je novi dizajn, normalna federacija, teritorijalno definirana, ali bez posebnih uloga konstitutivnih naroda i odgovorna prema interesima i pravima svih zajednica i građana.
Međunarodna krizna grupa je donijela i niz preporuka bh. vlastima, građanima, Evropskoj uniji i Vijeću za implementaciju mira.
Između ostalog, oni predlažu ukidanje visokog predstavnika, kantona, temeljitu ustavnu reformu i hitno podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u EU i NATO, prenosi NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close