Među 62 teksta prijavljena na Konkurs bh. drame žiri odabrao tri najbolja

ZAMETICA, BASTAŠIĆ I OSTOJIĆ U UŽEM IZBORU

(SARAJEVO, 13. decembra, 2012) U okviru projekta «Konkurs bh. drame» u organizaciji Udruženja za unaprjeđenje i razvoj teatarske i filmske produkcije u BiH «Fercera», žiri u sastavu Dragan Jovičić, Muhamed Dželilović i Dragan Komadina odabrao je tri teksta koja su ušla u najuži izbor za najbolju bh.
dramu u 2012. Riječ je tekstovima „Archundia i Cherundolo“ čiji je autor Emir Zametica, “Bajka koju idiot priča” autorice Lane Bastašić i “Umorih se ruže trgajući” autorice Ljubice Ostojić.

Žiri je donio jednoglasnu odluku analizirajući 62 teksta koja su prijavljena na Konkurs. Autor i autorice tekstova koji su ušli u uži izbor će na radionicama imati priliku da tekstove nadograde i unaprijede njihov kvalitet. «Žiri će nakon ponovnog uvida u tekstove nakon radionica donijeti odluku o prvonagrađenom tekstu, čiji/a će autor/ica dobiti novčanu nagradu u iznosu od 8000 KM», istakao je projekt menadžer Senad Alihodžić. Nakon radionica će biti organizirana scenska čitanja na koja će biti pozvani direktori svih teatarskih kuća u BiH.

Prema mišljenju članova Žirija, «Bajka koju idiot priča» je vrlo darovito ostvarena drama za koju je i sama autorica u podnaslovu navela kako je riječ o Savremenom (kvazi) moralitetu u jednom činu. «Iako na mnogo mjesta u drami autorica jasno progovara o krucijalnim drštvenim problemima naše sredine, vrlo spretno je izbjegla svaku jeftinu transparentnost ili „igru na najprisutnije društvene traume“ što je bila karakteristika najvećeg broja pristiglih radova», ističe se u objašnjenju žirija.

Emir Zametica je svojim dramskim tekstom «Archundia i Cherundolo» ponudio zapravo duo-dramu koja načinom uvođenja tzv. «neprisutnih likova» nadrasta tu formu i predstavlja vidno osvježenje u našoj dramskoj produkciji. Prema mišljenju žirija, temeljna dramska situacija se može nazvati „beketovskom“, ali je ipak u mnogim elementima modificirana i „teatarski razigrana“. «Ne radi se tu samo o povremenim vrlo duhovitim dijaloškim dijelovima i dramskim situacijama, nego i stalnim „ulascima“ i „izlascima“
iz svijeta teatarske iluzije. Time je autor postigao dvostruku igru – na nivou odnosa realnih likova i likova zaista specifičnog teatra u teatru, što svakako predstavlja zavidan potencijal za scensku izvedbu», stav je žirija o ovom tekstu.

Obrazlažući odluku da u uži izbor uđe i tekst «Umorih se ruže trgajući», Ljubice Ostojić, ističe se kako se ozbiljnost i zrelost vide već i na idejnom i tematskom planu, dok je jasno da je tekst pisan sa punom sviješću o scenskoj realizaciji. Drama govori o aktuelnom problemu – udar na porodicu koji dolazi sa svih strana. «Na dramaturškom planu, mora se istaći majstorstvo u oblikovanju likova u dijalogu, kroz međusobne odnose i u odnosu svakog lika prema događajima, pri čemu treba istaći zanimljiv dramski obrat na kraju», ističe se u obrazloženju žirija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close