PolitikaRegion

Međunarodna zajednica poziva lidere na brzo formiranje vlasti

Proces implementacije izbornih rezultata kao i proces što bržeg formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini ima apsolutnu podršku međunarodne zajednice. Takvo opredjeljenje međunarodnih institucija i zvaničnika iskazano je netom prije samih izbora, na dan izbora ali i odmah poslije nakon što su objavljeni prvi nezvanični rezultati izbora.

Iz Ureda Visokog predstavnika krajem prošlog mjeseca upozorili su kandidate na uzdržavanje od najava blokada ili sličnih poteza.

“Ured visokog predstavnika  još jednom apelira na sve kandidate da pažnju usmjere na pitanja koja su važna za građane BiH i uzdrže se od izjava ili poteza koji bi političku situaciju u zemlji mogli usmjeriti u negativnom smjeru. Posljednje što građanima BiH treba je bilo kakva blokada ili usporavanje napretka”, poručeno je iz OHR-a.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark na dan održavanja izbora kazao je da je bitno postići kompromis nakon izbora kako bi se što prije formirale vlade.

“Nadamo se da će se poštovati izborni rezultati i da će se u kratkom roku biti formirane vlade i zakonodavna tijela. Da bi se to desilo bitno je da postignemo kompromis, potrebno je da se iznađe rješenje koje je svima prihvatljivo u BiH, kazao je Wigemark.

Istovremeno je i ambasador SAD u BiH Maureen Cormack izjavila je da je za BiH važno da se nakon objave rezultata opštih izbora “što prije formira vlast”.

“EU i SAD su u prethodnom periodu radili na tome da se sve stranke i strane sastanu, da bi se došlo do rješenja. Jako je važno da se nakon objavljivanja rezultata, djeluje što brže i ekspeditivno, u skladu sa sudskim odlukama, na uspostavljanju vlasti i rješavanju pitanja”, rekla je Cormack.

Ona je istakla da je Ambasada SAD duboko posvećena izbornom i demokratskom procesu u BiH te dodala da su građani BiH jasno pokazali opredjeljenje za evroatlantske integracije i institucije, da bi zemlja išla naprijed.

Reagirajući na rezultate izbora, šefica diplomatije Evropske unije, Federica Mogherini i komesar za proširenje, Johannes Hahn, također su istakli potrebu brzog formiranja Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, pozivajući sve političke lidere da preuzmu odgovornost.

Oni su ocijenili da su građani iskazali svoju demokratsku volju na miran i regularan način i dali glas za one koji će ih voditi kroz brojne izazove koji su pred njima, te povesti državu na putu ka Evropskoj uniji.

Očekujemo od svih političkih lidera da se uključe u formiranje vlasti na svim nivoima tako što će zajedno raditi na konstruktivan način i u interesu građana. Neodložno provođenje izbornih rezultata bit će uzeto u obzir kada se bude uradilo Mišljenje Evropske komisije o BiH i njenim nastojanjima da pristupi EU. To mišljenje Komisija priprema – navedeno je u saopćenju.

Istaknuli su da novi mandat može biti prilika za političke lidere da pokažu, ne samo EU, već prvenstveno svojim građanima, obnovljeno opredjeljenje da krenu naprijed s svim reformama na putu ka EU.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close