LifestyleZdravlje

Medicinska marihuana za tri mjeseca u bh. apotekama!

SAZNAJEMO: Medicinska marihuana za tri mjeseca u bh. apotekama!

Multipla skleroza, različiti oblici karcinoma, glaukom, depresija, epilepsija, astma, Alzheimerova bolest, dijabetes, Parkinsonova bolest, samo su neka od teških oboljenja kod kojih se kao djelotvoran lijek pokazao kanabis.

 U mnogim zemljama svijeta kanabis je legaliziran u medicinske svrhe, a od zemalja u regionu to su učinile Hrvatska i Slovenija. Ovoj listi bi se prema saznanjima Buke uskoro trebala pridružiti i BiH.

Naime Radna grupa, koja je oformljena na osnovu inicijative koju je Ministarstvu bezbjednosti BiH uputio zastupnik građana u Parlamentu FBiH Dennis Gratz, a koju čine eksperati iz  relevantnih državnih i entitetskih institucija, već uveliko radi na izradi prijedloga izmjena i dopuna propisa vezano za status kanabisa. Kako kaže naš izvor, Radna grupa bi svoj posao trebala završiti u naredna tri mjeseca, nakon čega će uz mišljenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva, izmjenjena zakonska regulativa naći pred Vijećem ministara BiH. Obzirom da je pritisak i pacijenata i javnosti već duži period jako visok mnogi su uvjereni da će Vijeće ministara dati zeleno svjetlo čime će se naša zemlja pridružiti sve većem broju zemalja u kojima je dozvoljena upotreba kanabisa u medicinske svrhe.

Prva inicijativa u BiH za upotrebu marihuane u medicinske svrhe došla je prije dvije godine od udruženja građana oboljelih od multiple skleroze. Predsjednik ogranka iz istočne Hercegovine Branimir Tamindžija, za naš portal kaže da je početkom prošle godine cijeli ovaj proces priveden kraju, ali da je sve išlo teško i da je svako odugovlačio što više može.

Ovo je veoma važno pitanje za oboljele od MS, karcinoma ali i drugih oboljenje i potreban je brz odgovor vlasti. Nažalost oni to rade veoma sporo, a oboljeli nemaju vremena pa su primorani da preko raznih kanala dolaze do ovih preparata, nabavljaju ih na crnom tržistu i tako oni ili članovi njihovih porodica postaju kriminalci“, kaže za Buku Tamindžija.

Još jedna podrška legalizcaiji kanabisa u medicinske svrhe dolazi od učenika IIIM-2 razreda Druge gimnazije Sarajevo koji su sredinom prošlog mjeseca pokrenuli peticiju za legalizaciju ove supstance.

U sklopu predmeta Građansko obrazovanje/Demokratija i ljudska prava radimo Projekt građanin. Tema našeg projekta je “Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe”. U sklopu plana akcije našeg projekta željeli smo istražiti kakav je stav bh. društva o ovom problemu. Peticiju smo pokrenuli 12.4.2017. godine. Obzirom da je ovo počelo kao školski projekt, vremenom nam je postalo i samima od velikog značaja jer predstavlja ogromnu podršku za sve oboljele koji traže svoj spas u medicinskom kanabisu. Istakao bih i da smo razgovarali sa mnogim relevantnim osobama poput doktora, farmaceuta i pravnika o ovome problemu. Niko od sagovornika se nije suprotstavljao legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe. Naprotiv, svako od njih je spreman odraditi svoj dio posla kako bi se ovaj problem riješio na najbolji mogući način“, rekao je za Buku učenik Evel Šarenkapa.

Koliko je ovo važno pitanje za sve oboljele od karcinoma ispričala nam je načelnica klinike za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra RS Zdenka Gojković.

Kanabinoidi imaju mjesta kod određenih stanja koja prate malignu bolest i posledice ali i neželjene efekte samog specifičnog onkološkog liječenja. To je kancerski bol koji može biti toliko tvrdokoran da ne reaguje adekvatno da standardnu terapiju, onda je opravdano isprobati i kanabinoide. Kod mučnine i povraćanja izazvanih hemioterapijom, a kada standardna antiematogena terapija nije imala efekat. Kod gubitka apetita ili maligne kaheksije… Znači zaključak je da kanabinoidi imaju mjesta u liječenju oboljelih od karcinoma ali se mora biti objektivan i treba da javnost bude upoznata sa činjenicom da za sada nema dokaza da utiče na sam tumor ali da može pomoći u nekim stanjima kada standardna terapija ne uspije u potpunosti regulisati simptome“, rekla je dr. Gojković koja je učestvovala u radu Ekspertske radne grupe, koju je formiralo Vijeće ministara BiH,  i koja je karem prošle godine dala zeleno svjetlo za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe.

Kanabis i njegove preparate za medicinsku upotrebu danas je moguće legalno dobiti u skoro svim evropskim zemljama Austriji, Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, Španiji, Portugalu, Holandiji, Belgiji, u susjednoj nam Hrvatskoj, zatim Sloveniji, ali i u američkim zemljama Kanada, SAD, Urugvaj, Brazil, Argentina…

Da li će biti legalizacije i u BiH, ostaje nam da sačekamo juli mjesec, kada bio ovom pitanju svoje mišljenje trebalo dati Vijeće ministara BiH.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close