Max Weber za 21. stoljeće

Max Weber je jedan od najvažnijih mislioca sociologije. Na 150. obljetnicu rođenja njemačkog sociologa znanstvenica Edith Hanke objašnjava njegovu važnost danas.

(DW.DE)

Djelo Maxa Webera danas je opće prihvaćeno u najrazličitijim znanstvenim i političkim krugovima. Svojim klasicima poput “Protestantske etike i duha kapitalizma” i “Gospodarstvo i društvo” do dan danas utječe na razvoj sociologije. Edith Hanke koja pri Bavarskoj akademiji znanosti iz Münchena radi kao urednica na izdanju sabranih djela Maxa Webera za Deutshe Welle govori o ulozi velikog sociologa u svakodnevici 21. stoljeća.

Deutsche Welle: Max Weber je rođen prije 150 godina. Kakva je njegova percepcija danas u znanstvenim krugovima ali i u obrazovanju?

Zanimljivo je da je Weber prisutniji u inozemstvu nego u Njemačkoj. Nedavno sam bila na jednom kongresu u Francuskoj gdje sam saznala da je ondje Weber obavezno štivo u višim razredima gimnazije. Dakle tamo budući studenti već dobivaju uvid u Weberovo djelo dok je ono u Njemačkoj predmet rasprava isključivo u znanstvenih krugova.

Kako objašnjavate taj manjak interesa za Webera u njegovoj domovini?

Mislim da mi u Njemačkoj uopće nismo svjesni Weberove važnosti. On je, zaista se može tako reći, izvozni hit, kad je u pitanju intelektualni materijal i to je nešto čega mnogi Nijemci nisu svjesni.

Weber sve popularniji

Gdje je trenutno zanimanje za Webera najveće?

U posljednje vrijeme se za ovog sociologa najviše zanima publika u naglo rastućim gospodarskim silama poput Brazila, Meksika, Kine ili Turske.

Zašto baš u tim zemljama?

dith Hanke Edith Hanke

Ja mislim da društva koja se nalaze u procesu radikalnih gospodarskih, političkih i društvenih promjena rado posežu za Weberom kako bi si objasnili te promjene. Naravno da se ovdje radi o jednom užem, intelektualnom sloju društva koji promjene u društvu pokušava razjasniti kroz Weberove pojmove. Weber se bavio tranzicijom agrarnih, predindustrijskih društava u industrijska, promjenom proizvodnih procesa ali i, to je Weberu bilo posebno važno, mentalnih procesa koji prate te promjene. I zbog toga je Weber upravo u ovim tranzicijskim zemljama toliko popularan i aktualan.

Max Weber nije bio samo sociolog nego se bavio i ekonomijom, poviješću, kulturom i politikom. Percipira li se i ovaj segment njegovog djela?

Uglavnom se radi o najpoznatijim djelima poput “Protestantske etike i duha kapitalizma” i “Gospodarstvo i društvo”. No i njegovi politički tekstovi su predmeti rasprava i analiza ali to se zaista razlikuje od zemlje do zemlje.

Vrši li Weberovo djelo i konkretne učinke?

Postoji jedan zanimljiv primjer iz središnje Turske gdje se već godinama govori o pojavi tzv. “islamskog kalvinizma”. Radi se o jednoj, gospodarski izuzetno uspješnoj, regiji koja je preuzela Weberov koncept protestantske radne etike. Politički i gospodarski čimbenici tamo se stalno pozivaju na Webera. I koncept građanske samouprave, također preuzet od Webera, je u ovoj regiji doživio velik uspjeh u praksi. Građani sami uzimaju stvari u svoje ruke, grade škole i dijele stipendije talentiranoj djeci. Tako je uočljiv i proces odvajanja od središnje vlasti u Ankari. Ovo je primjer kako Weberovo djelo može zaživjeti i u jednoj sredini potpuno različitoj od one u kojoj je poznati sociolog živio i razvio svoju teoriju.

Autori: Christoph Ricking/Nenad Kreizer

Odgovorna urednica: Belma Šestić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close