Martin Raguž: Prozor nam je otvoren, a naše je da uzmemo svježeg zraka

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i europski komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn sastali su se danas s liderima političkih stranaka u BiH.

Visoki dužnosnici Europske unije sastali su se s predsjednicima 12 političkih stranaka, među kojima je bio i predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, priopćeno je iz te stranke.

Raguž je kazao kako od ovog sastanka očekuje puno, pozdravivši dolazak najodgovornijih ljudi EU.

– Poruka je jasna – Europa je tu, prozor nam je otvoren, a naše je da uzmemo svježeg zraka – rekao je Raguž i ocijenio da nema više vremena da se na dosadašnji način propuštaju prilike za približavanje EU.

Također, Raguž je istaknuo kako lideri političkih stranaka treba da budu kredibilan partner, da pokrenu BiH ka EU i pošalju poruku da su dio sigurnosti, a ne nastavaka destrukcije i problema.

Mogherinijeva je, uoči današnjeg posjeta, rekla kako BiH, nakon nedavno održanih izbora, ima priliku ponovo nastaviti proces reformi da bi odgovorila na očekivanja građana i nastavila put ka EU.

Komesar Hahn je istaknuo kako ovom posjetom Mogerinijeva i on žele da još jednom iskažu potporu EU za europske integracije BiH i potvrde opredjeljenje za napredak u ostvarivanju perspektive članstva u EU.

Mogerinijeva i Han poručili su kako vjeruju kako će Europsko vijeće, zajedno s ministrima vanjskih poslova zemalja EU, prihvatiti novi pristup i put Bosne i Hercegovine na putu europskih integracija, koji će BiH pružiti novu priliku.

“Imperativ je prepoznavanje važnosti trenutka i pristanak lidera bh. političkih stranaka i institucija na odgovoran i kredibilan pristup provedbi reformi, koje bi se trebale na partnerskim načelima provoditi unutar institucija Bosne i Hercegovine, koje bi otvorile put Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji”, stoji u priopćenju HDZ-a 1990.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close