Marko Feher: “Ne libim se ostvarivati želje u zemlji u kojoj je maštati zabranjeno”

Banjalučanin Marko Feher na nedavnom modnom spektaklu predstavio je svoju novu kolekciju DOSTA! i time probio granice bosansko-hercegovačke modne scene. 

Ono što je posebno u vezi sa ovim mladim umjetnikom i modnim dizajnerom, nije to što je odlučio da se bavi modom u zemlji koja umjetnost stavlja u zapećak, nego to što je odlučio modu pretvoriti u društveno-odgovoran pokret i njom podići glas na trenutnu društveno-političku situaciju u BiH.

 

U modnim krugovima poznat je i kao prvi bh. dizajner koji se odlučio za hrabar poduhvat uvođenja androgene (uniseks) mode koja je muškarcima vratila suknje. Šta nam je to još Marko otkrio o sebi, čitajte u kratkom intervjuu datom za SanMagazin.

 

Marko Feher dizajn

 

 

SanMagazin: Ko je Marko Feher?

Marko: Student dizajna i konfekcije na Tehnološkom Fakultetu u Banja Luci. Ljubitelj životinja, kiše, vegetarijanac, škorpija u horoskopu.

 

SanMagazin: Koga vidiš kad se pogledaš u ogledalo?

Marko: Vidim osobu koja se ne libi raditi na svojim željama i sprovoditi svoje ideje u konačan proizvod,  u zemlji u kojoj je maštati zabranjeno.

 

SanMagazin: Koju osobinu kod sebe najviše cijeniš? A koju osobinu nastojiš otkloniti?
Marko: Najviše cijenim tvrdoglavost,  a najmanje brzopletost.

 

Marko Feher dizajn

 

SanMagazin: Šta te privuklo modnom dizajnu? Kako je to počelo?

Marko: Stereotipno, ali oduvijek to traje, otkako sam spoznao sebe, znao sam da trebam da se bavim modom. Zvanično je počelo  upisom na fakultet pa prvom revijom koja je bila fakultetski zadatak, a evo danas i sa samostalnim revijama i takmičenjima. A ljubav traje oduvijek i uvijek sam sam birao odjeću, sjeckao, našivao, lijepio, uništavao. (smijeh)

 

SanMagazin: Tvoja najnovija kolekcija DOSTA! Inspirisana je buntom. Šta je to što te u trenutnoj situaciji društva posebno iritira?

Marko: Iritira me mnogo toga. Pasivni mladi koji ništa ne rade da situaciju promjene. Iritira me nacionalizam, iritiraju me predrasude… Malograđanstvo zapravo je ono što mene iritira. Povrh svega političari i politička situacija, ali mi smo podložni njihovim nametljivim praznim pričama, mi to lako pijemo, sami smo krivi.

 

Marko Feher dizajn

 

SanMagazin: Kada bi dobio političku moć, šta je prvo što bi pokušao uraditi?

Marko: Uvesti adekvatno obrazovanje i obrazovati kadar koji nam treba, te pokušati brendirati zemlju, izvoziti kvalitetne stvari i biti prepoznatljivi.

 

SanMagazin: Zašto androgeni stil?

Marko: Zašto ne? J 21 vijek je, trebamo pomjerati granice, nekada je Coco pomjerila granice i dopustila ženama da se udobnije osjećaju u hlačama, a ne u širokim haljinama punim žica, i materijala na kilograme. Zašto se muškarac ne bi danas bolje osjećao u suknji?

 

Marko Feher dizajn

 

SanMagazin: Istina je da si probio granice domaće modne scene svojim uniseks kreacijama, ali misliš li da je BiH spremna za to? U kojoj mjeri smatraš da će androgeni stil biti prihvaćen kod šire javnosti?

Marko: Ja stvari ne radim za BIH, nego za individualce, a opšte je poznato da takvih ima svugdje, pa i u našoj konzervativnoj Bosni, nadam se da će biti pomaka, i da ćemo prestati voditi računa šta nam radi komšija i kako se danas obukao.

 

SanMagazin: Šta je to što krasi individuu spremnu da ponase tvoje kreacije? Imaju li te individue ipak nešto zajedničko?

Marko: Zajedničko im je svakako što se izdvajaju iz mase, a ako jednako vole odjeću koju ja radim, znači da imaju i sličnu estetiku.

 

SanMagazin: Da li si i ti individua za sebe ili okolina u kojoj živiš ipak kreira tvoj svijet i sudbinu?

Marko: Svima nama svjesno ili ne, okolina servira način na koji trebamo živjeti, ja se trudim da ne utiče mnogo na mene, mada sam siguran da jednim dijelom i okolina upravlja time.

 

Marko Feher dizajn

 

SanMagazin: O čemu si sanjao kao dijete?

Marko: Kao dijete htio sam biti svašta, od dizajnera, pravnika, političara… Htio sam raditi društveno-odgovorne stvari, uvijek sam se bavio tim temama, to je uvijek bilo dio mene.

 

SanMagazin: O čemu sanjaš danas? Koji to san želiš pretočiti u stvarnost?

Marko: Kako i prije tako i danas, društveno odgovorne teme su dio moje ličnosti, pa ih nastojim obraditi kroz modu, prošla kolekcija se bavila fenomenom „virdžina“,  a ova već političkom situacijom, buntom, revoltom…

 

SanMagazin: Koje osobine ili karakteristike kod ljudi najprije uočiš?

Marko: e osudjujem na prvu, treba mi vremena za mišljenje, ali nekako prvi dojam mi jasno da, ako je neko simpatičan ili ne.

 

Marko Feher dizajn

 

SanMagazin: Šta tražiš u prijateljima?

Marko: U njima tražim iskren odnos, to je najbitnije za svaku vezu, kakve god ona prirode bila.

 

SanMagazin: Šta je to što ti donosi najviše radosti u životu?

Marko: Ništa mi ne donese veći osmijeh na lice kao moj pas, moja DeeDee, ne znam, to je nešto neopisivo.

 

SanMagazin: I za kraj, šta bi poručio našim čitaocima što misliš da bi im promijenilo život na bolje?

Marko: Moj savjet, ne znam koliko im može promjeniti život, ali bitno je znati da ne treba potiskivati sebe i zivjeti po tudjim pravilima, jer zivot je jedan, treba ga zivjeti. Svi smo mi individualci, samo ne treba se truditi biti dio mase.

 

Foto: Saša Savičić

sanmagazin.com

 

Svidio vam se tekst? Skrolujte na početak i prijavite se za još.

 

Podijelite ga sa prijateljima na Facebooku (“Like”) ili na Twitteru (“Tweet”), ostavite komentar ili nas potražite na SanMagazin fan stranici.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close